ΟΙ «ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ» ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΚΕΟ

Είναι δυνατόν ένα ανώτατο στρατιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα να προωθεί και να εξυπηρετεί τους σκοπούς ενός ιδιωτικού –και ανεξάρτητου, όπως αυτοχαρακτηρίζεται- ιδρύματος; Στην περίπτωση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), ναι ή μάλλον ναι.

photo: army.gr

Με επιστολή που αποστέλλει την 14η Οκτωβρίου 2012 ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων κος Θεόδωρος Λιόλιος στους καθηγητές και φοιτητές του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζητά μαθητευόμενους δημοσιογράφους προκειμένου να απασχοληθούν στον διαδικτυακό τόπο του  Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (www.ekeo.gr). O κος Λιόλιος εκτός από αναπληρωτής καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων είναι και διευθυντής του ΕΚΕΟ, ενός μη κρατικού επιστημονικού ιδρύματος, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Κέντρου.

του Θωμά Σίδερη

Προκειμένου να προωθήσει τις δραστηριότητες του ΕΚΕΟ, αλλά και να πείσει ευκολότερα τους καθηγητές και τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο κος Λιόλιος αποστέλλει μία επιστολή που χρησιμοποιεί τον τίτλο, τα σήματα και φυσικά το κύρος ενός ανώτατου στρατιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Στο πεδίο μάλιστα της ημερομηνίας υπάρχει σαφέστατη αναφορά: «Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 14 Οκτωβρίου 2012». Πουθενά μα πουθενά όμως, η επιστολή δε φέρει κάποιον αριθμό εσωτερικού πρωτοκόλλου της Σχολής Ευελπίδων. Συνεπώς, πρόκειται για ένα μη επίσημο έγγραφο.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά.

Γνωρίζει η Στρατιωτική Διοίκηση της Σχολής τη συγκεκριμένη επιστολή;

Αν τη γνωρίζει, έχει δώσει την άδεια στον κο Λιόλιο να κάνει χρήση του σήματος και του τίτλου της Ευελπίδων σε κάθε είδους επιστολές που αποστέλλει;

Η Σχολή Ευελπίδων ενημερώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τις ανάγκες του ΕΚΕΟ σε δημοσιογράφους ή ο κος Λιόλιος; Γιατί ο εν λόγω αναπληρωτής καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του «Έχουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε ότι το κοινωφελές ερευνητικό ίδρυμα…» και σε συνδυασμό με τον τίτλο και τα σήματα της ΣΣΕ, ο ανυποψίαστος αναγνώστης συμπεραίνει ότι η επιστολή συντάσσεται με πρωτοβουλία της Σχολής Ευελπίδων και υπογράφεται από τον κο Λιόλιο.

Γνωρίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι η Σχολή Ευελπίδων χρησιμοποιείται ως όχημα για δραστηριότητες που αφορούν σε ένα ξένο προς αυτήν ίδρυμα; Εκτός του κου Λιόλιου και ορισμένοι άλλοι καθηγητές της ΣΣΕ εργάζονται για το ΕΚΕΟ. Οι περισσότεροι όμως αυτοχαρακτηριζόμενοι ως «ερευνητές» του Κέντρου είναι ιδιώτες και δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τον στρατό.

Επιχορηγείται, φανερά ή κρυφά,  το ΕΚΕΟ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή από άλλον κρατικό φορέα;

Εν κατακλείδι, υπάρχει κάποιου είδους σχέση της ΣΣΕ με το ΕΚΕΟ; Μήπως αποτελεί ένα «άτυπο» παράρτημά της ή ένα «συνεργαζόμενο» ίδρυμα; Αλλά αυτό από μόνο του αρκεί για να δραστηριοποιείται ο κος Λιόλιος εξ ονόματος και για λογαριασμό της ΣΣΕ;

Τι είναι όμως πραγματικά αυτό το ΕΚΕΟ; Σύμφωνα με τον συντάκτη και υπογράφοντα της επιστολής είναι ένα «σοβαρό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης σε θέματα εθνικής και διεθνούς ασφάλειας, με έμφαση στον έλεγχο των όπλων, της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας». Στην ιστοσελίδα μάλιστα του Κέντρου ασκείται κριτική για τα χρήματα που δαπάνησε η Ελλάδα για προμήθεια συστημάτων ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. «Τα τεράστια ποσά που η χώρα μας ξόδεψε για να αγοράσει προσωρινά τεχνογνωσία και τεχνολογία ελέγχου όπλων από τις μεγάλες δυνάμεις, απέδειξαν πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει να επιμορφώσουμε τους Έλληνες επιστήμονες και τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στους τομείς που η «Αθηνά» εξειδικεύεται», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s