Το (ταχυδρομικό) περιστέρι άργησε 70 χρόνια

H αγάπη άργησε μια μέρα, ένα ταχυδρομικό περιστέρι όμως άργησε 70 χρόνια… ή μάλλον δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. 

Τα ταχυδρομικά περιστέρια τα έφεραν στην Ευρώπη οι Σταυροφόροι, εντυπωσιασμένοι από τα αποτελέσματα των ταχυδρομικών πτήσεων που εκτελούσαν. Η ταχύτητα που αναπτύσσουν είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν ενός έφιππου αγγελιοφόρου και επιπλέον πετούν σε ευθεία γραμμή, χωρίς να είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τους στριφογυριστούς δρόμους.

Σε μια πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Νευροεπιστήμης του Ιατρικού Κολλεγίου Μπεϊλορ του Τέξας αναφέρεται ότι τα περιστέρια έχουν στον εγκέφαλό τους ένα νευρωνικό-μαγνητικό «χάρτη» με τα διαφορετικά σημεία γεωγραφικού πλάτους και μήκους του πλανήτη μας. Έτσι, τα πουλιά ξεχωρίζουν το βόρειο από το νότιο ημισφαίριο και γνωρίζουν ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουν. Κάπως έτσι, οι άνθρωποι θαυμάζουν τα περιστέρια, όταν τα αφήνουν ελεύθερα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους και αυτά μυστηριωδώς επιστρέφουν εκεί που πρέπει, διασχίζοντας βουνά, πεδιάδες και θάλασσες.

Τα ταχυδρομικά περιστέρια μετέφεραν πάσης φύσεως μηνύματα τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε εποχές πολέμου, ενώ αποδείχτηκαν πραγματικοί «ήρωες» σε πολλές αποστολές τους. Μια τέτοια αποστολή ήρθε στο φως 70 χρόνια μετά, όταν ο Ντέιβιντ Μάρτιν, ένας βρεττανός συνταξιούχος, ανακάλυψε στην καμινάδα του σπιτιού του, καθώς την καθάριζε, το σκελετό ενός περιστεριού.

Στο πόδι του άτυχου «ταχυδρόμου» ήταν δεμένη μια κάψουλα και μέσα σ’ αυτήν υπήρχε ένα μήνυμα που αναφερόταν σε κάποιο γεγονός της εποχής. Ο ηλικιωμένος ενημέρωσε τις Αρχές και αμέσως παρέδωσε το μήνυμα στους ειδικούς προκειμένου να το μελετήσουν για να βρουν περί τίνος πρόκειται.

Η προσπάθεια αποκωδικοποίησης συνεχίζεται, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για άκρως απόρρητο μήνυμα που εστάλη από τη ναζιστική Γερμανία στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πιο συγκεκριμένα στο Γενικό Αρχηγείο Μοντγκόμερι. Το άτυχο ταχυδρομικό περιστέρι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη μυστική αποστολή του, καθώς, όπως πιστεύεται, σταμάτησε στην καμινάδα και βρήκε τραγικό θάνατο λόγω των αναθυμιάσεων. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η αποκρυπτογράφηση του μηνύματος θα τους δώσει μοναδικά στοιχεία από τον πόλεμο αλλά και κάποιες άγνωστες ενδεχομένως λεπτομέρειες σχετικά με την ιστορία της Βρετανίας την περίοδο εκείνη.

Advertisements

2 thoughts on “Το (ταχυδρομικό) περιστέρι άργησε 70 χρόνια

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s