Νασρίν Σοτουντέχ | Αντίσταση από το κολαστήριο του Εβίν

Ούτε εύκολο ούτε δεδομένο είναι να είναι κάποιος δικηγόρος που υπερασπίζεται πολιτικούς κρατουμένους στο Ιράν. H Νασρίν Σοτουντέχ, δικηγόρος, πληρώνει το τίμημα της υπεράσπισης των πελατών της και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τα οποία καταπατούν οι ιρανικές αρχές. Η Σοτουντέχ κρίθηκε ένοχη για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος», «ένταξη στο Κέντρο για τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», που είναι μια οργάνωση η οποία έχει ιδρυθεί από τη νομπελίστρια Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί και άλλους δικηγόρους, καθώς και για «δράση κατά της εθνικής ασφάλειας».

Η Νασρίν Σοτουντέχ, που υπερασπίζεται συχνά δικαιώματα γυναικών και παιδιών, είναι μια από τις ελάχιστες δικηγόρους που δέχθηκαν να υπερασπιστούν πολιτικούς κρατουμένους που βρέθηκαν στη φυλακή μετά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις νοθευμένες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, προεδρικές εκλογές του 2009, που οδήγησαν στην επανεκλογή Αχμαντινετζάντ. Είχε ασχοληθεί μάλιστα με την περίπτωση του Αράς Ραχμανιπούρ, που απαγχονίστηκε τον Ιανουάριο του 2010. «Ο Αράς ήταν – δεν ήταν 17 ετών κατά τη σύλληψή του. Αναγκάστηκε να ομολογήσει υπό το κράτος πιέσεων από τους ανακριτές του» είχε δηλώσει η Σοτοντέχ μετά τον απαγχονισμό του… «Είμαι εξοργισμένη για όλες αυτές τις παρατυπίες στις αποφάσεις για τους πελάτες μου. Τώρα που αισθάνομαι ανίκανη να κάνω οτιδήποτε για τους πελάτες μου, προτιμώ να κρεμαστώ μαζί τους», είχε συνεχίσει η ίδια.

Σε μια επιστολή της προς τον άνδρα της τον Μάιο του 2011, από τη φυλακή του Εβίν, τόνιζε μεταξύ άλλων: «Στη φυλακή όλοι σκέφτονται την απελευθέρωσή τους. Όπως είναι φυσικό, αγαπώ πολύ την ελευθερία. Ωστόσο η δικαιοσύνη, που παραμελείται πάντα στο Ιράν, είναι πιο ουσιαστική… Οι ποινές φυλακής πολλών εκατοντάδων ετών που εκδίδονται κατά των πελατών μου και εναντίον άλλων Ιρανών που αναζητούν την ελευθερία, λόγω εγκλημάτων που δεν διέπραξαν, είναι για μένα πιο σημαντικές. Είτε έχω είτε όχι άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, θα συνεχίσω να εναντιώνομαι ακούραστα σε αυτές τις άδικες καταδίκες».

Οι πιέσεις εναντίον της δικηγόρου και του οικογενειακού της περιβάλλοντος έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Τον Αύγουστο του 2011 ο σύζυγός της Ρεζά Καντάν και τα δύο παιδιά της συνελήφθησαν για λίγες ώρες γιατί αρνήθηκαν να δείξουν στους φύλακες το τετράδιο όπου σημειώνει τις συμβουλές που του δίνει η γυναίκα του κατά την εβδομαδιαία του επίσκεψη.

Η Νασρίν τιμήθηκε το 2012 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάρωφ, το οποίο μοιράστηκε με το συμπατριώτη της, Τζαφάρ Παναχί, βραβευμένο σκηνοθέτη.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s