Παραγωγή ενέργειας από απόβλητα | Το μοντέλο της Δανίας

γράφει η Kirsten Geelan, Πρέσβειρα της Δανίας στην Κύπρο

image002Με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο να αυξάνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα είναι καιρός να σκεφτούμε σοβαρά εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή ενέργειας. Την ίδια στιγμή περιβαλλοντικές προκλήσεις έχουν μαζευτεί στο κατώφλι μας. Η διαχείριση των αποβλήτων έχει γίνει πολύ ακριβή υπόθεση για την Κύπρο που αντιμετωπίζει νομικές διαδικασίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την χρήση χωματερών.

Μία χώρα η οποία έχει επιλύσει αυτά τα προβλήματα εδώ και πολύ καιρό είναι η Δανία. Το όραμα για βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων ξεκινά με την ιδέα ότι τα απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή νέων κύκλων παραγωγής ενέργειας. Στη Δανία η διαχείριση των αποβλήτων δεν αποτελεί περιβαλλοντικό πρόβλημα καθώς ότι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί αποτεφρώνεται παράγωντας ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

image001Οι τοπικές κοινότητες είναι υπεύθυνες για την συλλογή σκουπιδιών καθώς επίσης και για την λειτουργία των αποτεφρωτήρων και κέντρων ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα  νόμοι και οικονομικά κίνητρα αποτρέπουν την αποτέφρωση των ανακυκλώσιμων υλικών. Οι εγκαταστάσεις αποτέφρωσης είναι για την ακρίβεια υψηλής τεχνολογίας εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Στη Δανία σήμερα λειτουργούν 29 τέτοια εργοστάσια τα οποία εξυπηρετούν 98 δήμους σε μία χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Δέκα ακόμη εργοστάσια είναι υπό κατασκευή.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από απόβλητα στη Δανία παράγει 270 MWh ρεύματος και 1.162 MWhθέρμανσης. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν στην κατανάλωση ρεύματος σε 80.000 οικίες και την κατανάλωση θέρμανσης σε 75.000 οικίες. Συνολικά η παραγωγή ενέργειας από απόβλητα καλύπτει το 20% της παροχής θέρμανσης και το 5% της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα.

Μια σειρά από νομοθετικά μέτρα διασφαλίζουν έξυπνες λύσεις στην διαχείριση αποβλήτων. Είναι γνωστό ότι η ταφή των καύσιμων αποβλήτων έχει απαγορευτεί από το 1997. Επίσης η Δανέζικη νομοθεσία προνοεί την φορολόγηση των αποβλήτων που προορίζονται για χωματερές με 62,56 € ανά τόνο, ενώ η φορολόγηση των αποβλήτων που προορίζονται για αποτέφρωση ανέρχεται στα 6,69 € ανά τόνο. Έτσι η ταφή των αποβλήτων στοιχίζει ακριβά, η αποτέφρωση πιο φθηνά, ενώ η ανακύκλωση είναι δωρεάν!

Φυσικά κοστίζει χρήματα η αποτέφρωση. Με την πώληση όμως του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης μειώνεται το κόστος. Συγκεκριμένα τα κέρδη από την πώληση θέρμανσης καλύπτουν σχεδόν το 70% των συνολικών εξόδων ενός εργοστασίου. Για αυτό τον λόγο τα Δανέζικα εργοστάσια αποτέφρωσης αποβλήτων διατηρούν τις πιο χαμηλές τιμές στην Ευρώπη.

Πολλές φορές παραβλέπεται το γεγονός ότι στην Δανία η αποτέφρωση αποτελεί την πιο σημαντική πηγή ενέργειας ουδέτερης σε διοξείδιο του άνθρακα ξεπερνώντας ακόμη και την αιολική ενέργεια. Τα απόβλητα που αποτεφρώνονται αποτελούν συνήθως βιομάζα που έχει χαμηλή περιεκτικότητα άνθρακα βοηθώντας έτσι στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

image003Οι περιβαλλοντικές πολιτικές της Δανίας αναπτύχθηκαν στα πλαίσια στενού διαλόγου με ιδιωτικές εταιρείες. Σήμερα στη Δανία υπάρχουν περισσότερες από 700 εταιρείες πράσινης τεχνολογίας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η διαχείριση λυμάτων, η διαχείριση αποβλήτων και η προστασία του εδάφους και της βιοποικιλότητας. Οι εταιρείες πράσινης τεχνολογίας της Δανίας έχουν συνδυασμένο κύκλο εργασιών 43 δισεκατομμύρια Ευρώ και οι εξαγωγές στον τομέα αυτό έχουν φτάσει τα 17 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Ο στόχος της ενεργειακής πολιτικής της Δανίας είναι ξεκάθαρος: μέχρι το 2050 ολόκληρη η παραγωγή ενέργειας για ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, βιομηχανία και μεταφορές θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s