Ο Θωμάς Κινδύνης, τα Χριστούγεννα και ένα ταξίδι στη λαϊκή παράδοση

Συνέντευξη στο Θωμά Σίδερη

mg_5184c-40Ο θεατρικός οργανισμός “ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ” και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θωμάς Κινδύνης δίνουν και φέτος το “παρασύνθημα” στα παιδιά για μια μεγάλη και χαρούμενη χριστουγεννιάτικη γιορτή, μέσα από μια παράσταση που όχι μόνο αντέχει στο χρόνο, αλλά αποτελεί και “σήμα κατατεθέν” των γιορτών. Τα “Χριστουγεννιάσματα και Καλαντίσματα” δεν είναι ακόμα μια παιδική παράσταση, είναι ένα μαγικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων, η παράσταση φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τη λαϊκή παράδοση, εκεί που όλοι και όλα είναι αλλιώς.  Ο Καλαντομάγος μαζί με μια παρέα νέων παιδιών, που χορεύουν και τραγουδούν, συνεπαίρνουν μικρούς και μεγάλους μέσα ένα μουσικοχορευτικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι εμπνευσμένο από κάλαντα και έθιμα όλης της Ελλάδας αλλά και της Καππαδοκίας!

Ο Θωμάς Κινδύνης μάς μιλά για την παράσταση.

Πώς θα περιγράφατε με δυο λόγια τα “Χριστουγεννιάσματα και Καλαντίσματα”;

Η παράσταση “Χριστουγεννιάσματα και Καλαντίσματα” πραγματοποιήθηκε αντλώντας υλικό από την πλούσια Ελληνική μας παράδοση που με έξοχες μελωδίες και χορούς καθώς και με υπέροχες μυθοπλασίες πλέκει κάλαντα και ιστορίες για να γιορτάσει τη γέννηση του Θεανθρώπου και τον ερχομό του καινούριου χρόνου. Η παράσταση ανεβαίνει για 12η συνεχή χρονιά με πολύ κέφι , ζωντανή μουσική από πληθώρα μουσικών οργάνων αλλά το πιο σημαντικό με νέους ανθρώπους που έχουν πίστη και αγάπη για την ελληνική παράδοση και που αυτή την αγάπη επικοινωνούν και στο κοινό. Στόχος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους ανθρώπους την ομορφιά και τη γνησιότητα της παράδοσης μας όχι με ένα τρόπο φολκλορικό αλλά όσο μπορούμε μέσα από μια σύγχρονη επικοινωνιακή διαδικασία.

Στα λαϊκά παραμύθια και στη λαϊκή παράδοση υπήρχε μια απλότητα. Γιατί οι άνθρωποι κάνουμε τα απλά πράγματα, σύνθετα;

Όλη η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στη απλότητα και την αλήθεια. Αυτό μας διδάσκει και ο λαός μέσα από τους μύθους του αντανακλώντας τη ζωή στην πιο απλή και αγνή της μορφή. Όταν τα πράγματα γίνονται σύνθετα και πολύπλοκα εκλείπει απλώς η γνώση από τους ανθρώπους.

Μπορεί στην Ελλάδα της βαθύτατης κρίσης να υπάρχει η μαγεία των Χριστουγέννων;

«Αν το πιστέψεις μάτια μου το κάθε τι θα γίνει κι αν θες να πεις τα κάλαντα παρέα μου να γίνεις..». Με τα λόγια αυτά στην παράσταση, ο Καλαντομάγος μας παρασέρνει στη μαγεία των Χριστουγέννων και μας ταξιδεύει με ελληνικά κάλαντα , μουσικές και παραδοσιακά δρώμενα σε μια Ελλάδα γιορτινή όπου υπερισχύει το φως . η ελπίδα και η χαρά. Και αυτή ακριβώς η ελπίδα είναι που κρατάει ζωντανή τη μαγεία των Χριστουγέννων υπερβαίνοντας οποιαδήποτε κρίση.

Τα παιδιά πόσο επηρεάζονται από αυτά που βιώνουν οι ενήλικες;

Αναμφισβήτητα, οτιδήποτε βιώνει ο ενήλικας έχει αντίκτυπο στα παιδιά σε μικρό η μεγάλο βαθμό. Τα παιδιά όμως είναι το μέλλον και μάλλον οι ενήλικες θα έπρεπε να επηρεάζονται και να εμπνέονται από τα παιδιά.

Το παιδικό θέατρο είναι μια μορφή αντίστασης;

Αν τα παιδιά μας είναι το μέλλον αυτού του πολιτισμού, τότε το παιδικό θέατρο θα μπορούσε να αποτελέσει μια μορφή αντίστασης , μια μορφή διαφωνίας σε όσα συμβαίνουν στους «μεγάλους» καθώς υποδεικνύει ότι η ζωή είναι ένα παιχνίδι κι έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Με απλό και άμεσο τρόπο το παιδικό θέατρο καλλιεργεί τη φαντασία των παιδιών για να βρουν τις λύσεις και να προχωρήσουν. Ενώ στην εν λόγω παράσταση στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε τις νέες γενιές μέσα από ελληνικά παραδοσιακά ακούσματα, χορούς και δρώμενα.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s