Συρία | Οι γυναίκες του εμφυλίου

Η ατμόσφαιρα ήταν κατά κάποιο τρόπο εορταστική στο στρατόπεδο Κιλίς, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Πρόκειται για έναν από τους πιο οργανωμένους καταυλισμούς προσφύγων στον κόσμο, όσον αφορά στον εξοπλισμό και την υποδομή.

Syriarefugee680του Θωμά Σίδερη

Τα αναρτημένα πλακάτ και πανό χαιρετίζουν την εκλογή τοπικών ηγετών στον καταυλισμό ως «ένα βήμα παραπέρα για τη δημιουργία ενός νέου έθνους». Αλλά αυτό είναι ένα όνειρο, άπιαστο μέχρι σήμερα.

Η Φατίμα Τιρμανίνι και η Μαλίκα Μουσά είναι δυο γυναίκες υποψήφιες που ελπίζουν να εκλεγούν στο διοικητικό συμβούλιο που θα φροντίζει για τους πρόσφυγες. Οι εκλογές αυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό συμβολικό χαρακτήρα, αλλά προσφέρουν μια σπουδαίο ευκαιρία για κάτι κάτι που θεωρείται ξένη πρακτική στη Συρία και δεν είναι άλλο από τις ελεύθερες εκλογές.

Η Φατίμα και η Μαλίκα έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους να διανύσουν. Προέρχονται από μια συντηρητική υπόβαθρο όπου προκαταλήψεις και διακρίσεις λόγω φύλου είναι πολύ συχνές. Για να κερδίσουν τις εκλογές, θα πρέπει να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ότι μπορούν να συνεισφέρουν στον καταυλισμό αλλά και να προσφέρουν ανιδιοτελώς την -πολλές φορές υπεράνθρωπη- εργασία τους.

Οι γυναίκες της Συρίας βρίσκονται συνήθως στο παρασκήνιο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν εργάζονται σκληρά. Οι άντρες δίνουν το «παρών» στα πεδία μάχης ή συμμετέχουν στο αντικυβερνητική κίνημα. Συχνά εγκαταλείπουν την οικογένειά τους και για μεγάλα χρονικά διαστήματα διανυκτερεύουν μακριά από τα χωριά τους και κανένας δεν ξέρει πού βρίσκονται. Οι γυναίκες του αιματηρού εμφυλίου, εκτός τις συνήθεις δουλειές ενός νοικοκυριού έχουν να φροντίσουν τραυματίες, ανάπηρους και ορφανά. Ο πόλεμος είναι παντού ίδιος και πάντα έχει τις ίδιες συνέπειες.

Κάποιες γυναίκες της Συρίας ταξιδεύουν σε όλες τις χώρες του Κόλπου ή της Ευρώπης αναζητώντας βοήθεια για τους καταυλισμούς των προσφύγων. Άλλες δημιουργούν ή συμμετέχουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες. Ίσως για τους Ευρωπαίους να ηχεί κάπως παράξενα, αλλά οι γυναίκες της Συρίας έχουν μεγαλύτερο λόγο στην καθημερινή ζωή της χώρας, μιας αιματοκυλισμένης πατρίδας που αγωνίζεται εδώ και 22 μήνες να κρατηθεί όρθια μέσα από τον πόλεμο και την καταστροφή.

Η Μαλίκα δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της και εκφράζει τη λύπη της ότι λίγο πριν γίνει πενήντα ετών αποφάσισε να βγει από το καβούκι της και να κάνει κάτι για τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Ο άντρας της τη στήριξε σ’ αυτήν την απόφαση, λέγοντάς της ότι είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να βοηθάς ανθρώπους μέσα σε μια τέτοια πολεμική θύελλα. Η Φατίμα από την άλλη δεν αποθαρρύνεται από τη διάχυτη πατριαρχική παράδοση που δεν καλοβλέπει την ανάμειξη των γυναικών σε θέματα που κατά κόρον απασχολούσαν τους άντρες. «Στη νέα Συρία που ονειρευόμαστε, και οι γυναίκες θα έχουν μια καλύτερη θέση», λέει χαρακτηριστικά.

Advertisements

One thought on “Συρία | Οι γυναίκες του εμφυλίου

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s