Δρομολόγια | Έρημα σχολειά

exofilo_apousiologio_prosxedio_new WEBΗ οδοιπορία στα έρημα διδακτήρια των Ελλήνων δεν είναι μια περιήγηση στο νεκρό χρόνο, ούτε και μια καταγραφή των παροπλισμένων σχολικών κτιρίων. Πολύ περισσότερο δεν είναι μια σύληση των θραυσμάτων της μνήμης. Η οδοιπορία μας αυτή είναι μια ευκαιρία να ξανασυναντήσουμε πάλι τους ανθρώπους που μας έλειψαν. Κι αν δε μας πιστεύετε, ιδού η απόδειξη…Η πόρτα του δημοτικού σχολείου ανοίγει και τα παιδιά  ξεχύνονται στο προαύλιο. Η Αθηνιά ακόμα παλεύει να λύσει το πρόβλημα της Αριθμητικής, ο Θύμιος κορδώνεται και κάνει τον άντρα μπροστά στο δάσκαλο, ο Μιχάλης μετρά και ξαναμετρά τ’ αυγά που του ‘δωσε η μάνα του για να τ’ ανταλλάξει με μια πλάκα και δυο κοντύλια, ο Κολιός το μαστορόπουλο παίρνει το δρόμο του ξενιτεμού, ο Σβόμπιρας καμαρώνει το  γάιδαρό του και ζητά το μερτικό του από τον μάστορα τον Πανάγο, ο Λώλος ακόμα κλαίει στη βρύση για το καψόνι που του ‘χει φυλαγμένο  το μπουλούκι, η γυναίκα του πρωτομάστορα ξαναγεμίζει το γκιούμι με νερό και το στολίζει με κλαδιά κρανιάς, η κυρά Φωτεινή ασβεστώνει τον τοίχο της, μόνιμη οθόνη για τους πλανόδιους κινηματογράφους κι ο Θωμάς ο Μπαρμπαγιάννης στην Κοκκάλα φορά τα καλά του κι εκφωνεί τον πανηγυρικό της εθνικής επετείου.

Κι ο μικρός Φώτης… Αυτόν τον ξεχάσαμε… Πού είναι στ’ αλήθεια ο μικρός Φώτης; Αυτός είναι ακόμα ανεβασμένος πάνω στο ξόσκι του σπιτιού του Δημοσθένη Κούβαρη και λέει ξανά και ξανά το ποίημά του.

Μικρό μικρό με στείλανε
και μένα στο σχολείο
μικρό μικρό μού δώσανε
στο χέρι μου βιβλίο.
Κι εγώ μεγάλος θα γινώ
κι ένδοξο παλικάρι
και θα κρατώ στο χέρι μου
σημαία και κοντάρι.

Ώσπου πέφτει η νύχτα κι όλοι ετούτοι οι άνθρωποι μαζεύονται ανήσυχοι σε μια γωνιά. Ο αέρας μυρίζει καμένο σελιλόιντ. Και τότε το έργο αρχίζει. Αδούλωτα ελληνόπουλα, ο μικρός αόμματος, η περιοδεία της Βασιλίσσης της Αγγλίας στις Ινδίες.

Κι έτσι το απουσιολόγιο του χρόνου μένει ακόμα ανοιχτό…

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s