Η «Άλλη Θάλασσα» βρέχει ακόμα τη Δραπετσώνα

του Θωμά Σίδερη

Ό,τι απέμεινε από το σκηνικό της ταινίας.
Ό,τι απέμεινε από το σκηνικό της ταινίας | φωτό: Θωμάς Σίδερης

Με τον Ανδρέα Σινάνο, διευθυντή φωτογραφίας στις τελευταίες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, συνεργαστήκαμε στο θέατρο και εκτός απ’ αυτό είμαστε και φίλοι. Μέσω του Αντρέα, μάθαινα ως ένα βαθμό και για την πορεία των γυρισμάτων της «Άλλης Θάλασσας».

Θυμάμαι ένα βράδυ στο σπίτι του, ο Αντρέας κρατούσε το φωτοτυπημένο σενάριο «Είναι η 117Α εκδοχή» μου είπε. «Ο Θόδωρος, εκτός από σπουδαίος σκηνοθέτης, γράφει και πολύ καλά. Και κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στο σενάριο για να το φτάσει εκεί που το έχει φανταστεί».

Την επομένη, ο Αντρέας είχε γύρισμα στην Πάτρα. «Θα φύγουμε με το Θόδωρο πολύ πρωί». Το μεσημέρι της ίδιας μέρας με πήρε στο τηλέφωνο για να ρωτήσει πώς είναι ο γιος μου, επειδή αντιμετώπιζε ένα μικρό πρόβλημα υγείας.

«Όλα καλά με τον μικρό;»

«Ναι. Εσείς; Εντάξει με το γύρισμα;»

«Εμείς επιστρέψαμε Αθήνα.»

«Κιόλας;»

«Ναι. Κάναμε γύρισμα σ’ έναν κινηματογράφο της Πάτρας.»

Ο Σινάνος ανέλαβε διευθυντής φωτογραφίας όταν ο Γιώργος Αρβανίτης αποφάσισε να μείνει με την οικογένειά του μόνιμα στο Παρίσι. Μέχρι τότε ο Αντρέας ήταν βοηθός του.

Το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου -όταν έμαθα για τον τραυματισμό του Αγγελόπουλου από έναν φίλο που έκανε ντοκιμαντέρ με θέμα τα γυρίσματα της ταινίας- πήρα τηλέφωνο τον Αντρέα με αγωνία. Δεν απάντησε.

Σήκωσε το φέρετρο μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες του. Τα πρόσωπά τους βουβά και σκοτεινά. Πρόσωπα της ανείπωτης θλίψης.

Ένα χρόνο μετά, ο Αντρέας λείπει τον περισσότερο καιρό στην Τουρκία για τα γυρίσματα κάποιας ταινίας. «Τον βλέπω συνεχώς στον ύπνο μου», μου είπε κάποια φορά.

Στον περιφερειακό δρόμο Δραπετσώνας – Κερατσινίου, με κατεύθυνση προς το Κερατσίνι, ανάμεσα στο εργοστάσιο – απολίθωμα της ΑΓΕΤ και στο λιμανάκι των Ερασιτεχνών Αλιέων, υπάρχει μια ταπεινή πλάκα – υπόμνηση ότι ο Θόδωρος πέρασε από δω. Και μάλλον έμεινε για πάντα.

Advertisements

One thought on “Η «Άλλη Θάλασσα» βρέχει ακόμα τη Δραπετσώνα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s