Εν δυο… Στρατιωτάκια στο βωμό του κέρδους

low-wage-factory-workersΚριτική στον μύθο των τεμπέληδων ασκεί σε άρθρο του στη Guardian ο συγγραφέας του «23 πράγματα που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό», υποστηρίζοντας ότι η πτώση των φορολογικών εσόδων και όχι το κοινωνικό κράτος, δημιουργούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Όπως σημειώνει ο Ha – Joon Chang, ο μύθος των “τεμπέληδων”, που ρουφούν το αίμα της οικονομίας για την χρηματοδότηση ενός ηδονιστικού και ανέμελου τρόπου ζωής, αποτελεί τον πιο διαδεδομένη ιδεολογία για τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Όπως σημειώνει, οι σημερινές ελίτ δεν φοβούνται την εξαγριωμένη εργατική τάξη, αλλά μια νέα στρατιά τεμπέληδων, που απαιτεί την φορολόγηση των πλουσίων για την συντήρηση ενός υπερμεγέθους κοινωνικού κράτους.

Στην Eυρωζώνη πολλοί πιστεύουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση οφείλεται στους τεμπέληδες στην Ελλάδα και την Ισπανία, οι οποίοι σπαταλούσαν τον χρόνο τους “πίνοντας εσπρέσο και παίζοντας χαρτιά”, την ώρα που οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί εργάζονταν σκληρά.

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση συνεργασίας βάλει συνέχεια εναντίον των αργόσχολων που περνούν τις ώρες τους στις εργατικές συνοικίες, βλέποντας Sky Sports και παίζοντας on line τυχερά παιχνίδια, υποστηρίζοντας ότι αυτοί ευθύνονται για τα τεράστια ελλείμματα.

Σύμφωνα με τον Ha – Joon Chang, η καθιερωμένη αυτή αντίληψη παραβλέπει σημαντικά οικονομικά στοιχεία και δεδομένα.
Πρώτον, τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη και στη Βρετανία δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο εξαιτίας της πτώσης των φορολογικών εσόδων και όχι στην αύξηση των δαπανών για το κοινωνικό κράτος.
Δεύτερον, οι πιο φτωχές τάξεις δουλεύουν σε γενικές γραμμές περισσότερες ώρες και κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες.
Τρίτον, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι “τεμπέληδες” Μεσόγειοι δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι στην Ελλάδα το 2011 δούλεψαν κατά μέσο όρο 2.032 ώρες – περίπου όσο και οι Νοτιοκορεάτες (2.090 ώρες). Την ίδια χρονιά, οι Γερμανοί εργάστηκαν μόνο 1.413 ώρες, ενώ οι Ολλανδοί ανακηρύχτηκαν ως οι πιο τεμπέληδες του κόσμου, με 1.379 ώρες.

Συνεπώς, σημειώνει ο Ha – Joon Chang, αν κάτι πηγαίνει στραβά στην Ελλάδα, σίγουρα δεν είναι η εργατικότητα των Ελλήνων.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s