Στον «αέρα» τα ΚΗΦΗ

Ρεπορτάζ: Θωμάς Σίδερης

ilikiomeni_kifi_aftodioikisiΣτον αέρα βρίσκονται ωφελούμενοι και προσωπικό των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων σχεδόν ένα μήνα μετά τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος. Παρά το γεγονός ότι το θέμα παράτασης συμβάσεων των εργαζομένων και της χρηματοδότησης του προγράμματος τέθηκε εγκαίρως, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών  και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κ. Ασκούνης με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπιδη Στυλιανίδη αλλά και ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με επερώτηση που κατέθεσε στους συναρμόδιους υπουργούς.

Στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη την Επικράτεια εξυπηρετούνται 1.521 ηλικιωμένοι και εργάζονται 276 κοινωνικοί επιστήμονες, ενώ στα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας εξυπηρετούνται 1.176 άτομα με αναπηρίες και απασχολούνται 460 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα λειτουργίας των ΚΗΦΗ, όπως και αυτό των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού2007-2013» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κος Αυγενάκης, από τη λήξη του προγράμματος μέχρι την έναρξη του νέου, μεσολαβεί αρκετό διάστημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και του προσωπικού που απασχολούνται σε αυτά αφού έχουν λήξει και οι συμβάσεις εργασίας. Επιπλέον, ο βουλευτής Ηρακλείου αναφέρει ότι: «δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του παραγόμενου κοινωνικού έργου, είναι αναγκαία η άμεση παράταση των συμβάσεων του προσωπικού μέχρι την έναρξη του νέου προγράμματος».

Τα ΚΗΦΗ είναι σύγχρονες ανοικτές δομές ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και το περιβάλλον που τα φροντίζει εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας αδυνατώντας να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.

Βασικοί σκοποί των ΚΗΦΗ είναι να παραμένουν τα ηλικιωμένα άτομα στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, έτσι ώστε να υπάρχει διατήρηση της συνοχής της οικογένειας. Επίσης επιδιώκεται εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας με το ηλικιωμένο άτομο, η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και κοινωνικού αποκλεισμού και τέλος η υποστήριξη ώστε να διατηρήσουν την αυτονομία τους, την κοινωνική συμμετοχή και το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχουν τα ΚΗΦΗ είναι η νοσηλευτική φροντίδα, η φροντίδα για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης, η ατομική υγιεινή, τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και τα προγράμματα ανάπτυξης λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Στον αέρα και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

Στον αέρα βρίσκεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για το οποίο, αν και λήγει στις 31 Μαρτίου, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών από τους ΚΑΠ, γιατί οι πόροι αυτοί έχουν τόσο πολύ μειωθεί τα τελευταία χρόνια ώστε δεν αρκούν για την κάλυψη βασικών λειτουργικών δαπανών των Δήμων», αναφέρει ο κος Ασκούνης στην επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι κάποια από τα προγράμματα έφυγαν από τους δήμους και πέρασαν σε ιδιωτικούς φορείς, αλλά και όσα υλοποιούνται από ΟΤΑ παρουσίασαν σοβαρές δυσλειτουργίες το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας όπου το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης με την επωνυμία ΔΗΚΕΠΑ, η οποία έχει αφήσει τους εργαζόμενους του προγράμματος και όχι μόνο απλήρωτους επί 17 και πλέον μήνες, εν μέσω απίστευτων καταγγελιών για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, κάτι που έχει προκαλέσει την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών αλλά και των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.

Advertisements

One thought on “Στον «αέρα» τα ΚΗΦΗ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s