Τα παράπονά σου στο δήμαρχο… αλά τουρκικά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Θωμάς Σίδερης

tuzla 1Βρέθηκα στο δήμο της Τούζλα (στο νοτιοανατολικό άκρο της Κωνσταντινούπολης) για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης. Περνώντας την πόρτα του δημαρχείου, πέρα του ότι πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο και υπερσύγχρονο κτίριο, επικρατούσε απόλυτη ηρεμία. Οι περίπου 250 υπάλληλοι δούλευαν ήρεμα στα γραφεία τους.

Ήταν Πέμπτη, η μέρα που ο δήμαρχος Δρ. Σάντι  βλέπει τους δημότες του. Κάθε Πέμπτη, αφήνει το ομολογουμένως υπερπολυτελές γραφείο του και κατεβαίνει στο ισόγειο του κτιρίου. Παίρνει μια θέση στο τραπέζι που υπάρχει για την περίσταση, δίπλα του οκτώ εξειδικευμένοι σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι και γύρω του περίπου 300 πολίτες. Θα τους  δει όλους, έναν ένα προσωπικά, για όσο χρειαστεί, μπορεί και μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό που τον διαφοροποιεί με τους Έλληνες συναδέλφους του είναι ότι δε θα δώσει καμιά υπόσχεση. Θα λύσει επιτόπου το πρόβλημα. Θα το συζητήσει και θα το εξετάσει την ίδια στιγμή σε συνεργασία με τους συμβούλους του, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τα αρχεία των δημοτών και μπορούν να δουν την οικογενειακή τους κατάσταση, αν παίρνουν επιδόματα πρόνοιας, αν χρήσουν κοινωνικής παρέμβασης, τι προβλήματα τους έχουν απασχολήσει στο παρελθόν κλπ.

tuzla 2Στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας ο δήμος της Τούζλα απασχολεί περίπου 2.500 εθελοντές, οι οποίοι προσφέρουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους επτά μέρες την εβδομάδα. Το επιστημονικό προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τους πολίτες που έχουν ανάγκη για βοήθεια και υποστήριξη και καταγράφουν την πρόοδο ή την επιδείνωση στο πρόβλημά τους. Καταγράφουν επίσης τα νέα περιστατικά σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς. Ο δήμος της Τούζλα στον τομέα αυτό πρωτοπορεί και για έναν ακόμα λόγο: διαθέτει ένα πολυδύναμο κέντρο που εκτός από ρουχισμό και ιματισμό, συλλέγει έπιπλα, παιχνίδια, οικιακές και ηλεκτρικές συσκευές  και ό,τι άλλο σχετικό για τις άπορες και φτωχές οικογένειες. Τα ρούχα πλένονται, σιδερώνονται και συσκευάζονται όπως τα καινούρια. Στη συνέχεια ταξινομούνται στα ράφια του πρώτου ορόφου, που περισσότερο θυμίζει υπεραγορά παρά κέντρο για αναξιοπαθούντες! Οι φτωχοί και οι άποροι θα πάρουν ό,τι τους αρέσει αφού το προβάρουν κιόλας στα δοκιμαστήρια!

tuzla 4Τελευταίο απόκτημα του δήμου τα 80 ηλεκτροκίνητα αμαξίδια τα οποία αγόρασε μεταχειρισμένα σε τιμή ευκαιρίας από την Ολλανδία. Θα τα δώσει τις επόμενες μέρες σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

tuzla 3Αυτό τον καιρό, στην παραλία της Τούζλα ο δήμος κατασκευάζει μια μαρίνα, σύμπραξη του τοπικού φορέα με ιδιώτες. Η μαρίνα έχει σχήμα ψαριού και στο εσωτερικό της θα κατασκευαστούν ξενοδοχεία, πολιτιστικά κέντρα, χώροι αθλοπαιδιών, ακόμα και θέατρο. Την ευθύνη κατασκευής έχουν οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες του δήμου. Ο δήμος για τριάντα χρόνια θα εισπράττει ένα σημαντικό ποσό ενοικίου από τους ιδιώτες και μετά από το διάστημα αυτό οι εγκαταστάσεις και όλα τα έσοδα από την εκμετάλλευσή τους θα περάσουν σ’ αυτόν.

Η λογική είναι απλή και ξεκάθαρη. Και αυτή τη λογική δεν μπορούν να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν ουκ ολίγοι δημοτικοί άρχοντες στην Ελλάδα, που ακόμα αναλώνονται σε προσλήψεις της πελατείας τους από τον παράθυρο, που βαφτίζουν τους παράνομους εργαζόμενους, «εθελοντές», και που κάνουν αναθέσεις έργων από την πίσω πόρτα, ανάγοντας την παρανομία και τη διαφθορά σε κανόνα και τον εαυτό τους σε «λαϊκό ήρωα». Γιατί αν η Τουρκία διεκδικεί -δικαίως ή αδίκως- τη φιγούρα του Καραγκιόζη, η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως τη λογική του μπερντέ. 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s