Αφήνοντας πίσω την πατρίδα

Syrian refugee Osama, 35, and his wife, pose with their two children behind the closed door of their home in AthensReuters: «Εγκαταλείποντας τον πόλεμο, οι Σύριοι αντιμετωπίζουν νέα δυστυχία στην Ελλάδα»

Η ιστορία του Οσάμα υπογραμμίζει τη δύσκολη θέση των Σύριων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκουν ελάχιστη συμπάθεια στην Ελλάδα και ελάχιστες προοπτικές εύρεσης ασύλου ή μιας θέσης εργασίας. Απελπισμένοι να φύγουν, καταλήγουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από δουλέμπορους.Μετά από μια βόμβα που χτύπησε το σπίτι του στο Χαλέπι το περασμένο έτος, ο Οσάμα κατέβαλε € 7.000 ($ 9.000) σε δουλέμπορους για να περάσουν την οικογένειά του με πλοίο από την Τουρκία στο ελληνικό νησί της Σάμου.
Μόλις έφτασαν στην Αθήνα, οι δουλέμποροι υποσχέθηκαν να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη και τους παρέσυραν σε ένα διαμέρισμα όπου τους έδεσαν τα μάτια, τους έδειραν και έκλεψαν τα έγγραφά τους και € 12.500 που είχαν αποταμιεύσει.

Σοκαρίστικαν καθώς η αστυνομία ανταποκρίθηκε συλλαμβάνοντας όλη την οικογένεια – συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών τους, ηλικίας 3 και 5 – και τους έβαλε σε ένα υπερφορτωμένο κέντρο κράτησης για παράνομους μετανάστες.

«Είχαμε πέσει θύματα ληστείας, που κατέστρεψε σχεδόν τις ψυχές μας, και μας φυλάκισαν  παρόλο που υπήρξαμε θύματα», δήλωσε ο Οσάμα, ο οποίος έδωσε μόνο το όνομα του, φοβούμενος  για την ασφάλεια των συγγενών του στη Συρία.

Εβδομάδες μετά την αρχική κράτηση τους, λέει ο Οσάμα, επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα για να δώσει συνέχεια στο θέμα της ληστεία τους, μόνο και μόνο για να συλληφθεί ξανά και να κρατηθεί για άλλες 10 ημέρες, καθώς είχε μείνει περισσότερο από το χρονικό όριο που επιτρεπόταν βάσει της διαταγής απέλασης τους.

Με το ενδεχόμενο επιστροφής στην Συρία να έχει αποκλειστεί και την μετακίνηση κάπου αλλού στην Ευρώπη αδύνατη χωρίς χρήματα ή διαβατήρια, η οικογένεια του Οσάμα τώρα σπάνια βγαίνει έξω από το σπίτι τους στην Αθήνα, καθώς φοβούνται σύλληψη από την αστυνομία και επιθέσεις από ακροδεξιές συμμορίες.
Σχεδόν άποροι, βασίζονται σε συμπατριώτες Σύρους για να επιβιώσουν.

ΑΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ανάλογα με το πού φτάνουν, οι Σύριοι αντιμετωπίζουν ένα » λαχείο προστασίας» κατά την είσοδό τους στην ΕΕ, δηλώνει η Human Rights Watch και από κάθε άποψη, η Ελλάδα είναι μία από τις χειρότερες επιλογές.

Από την αρχή του 2012, τουλάχιστον 55 Σύριοι έχουν απελαθεί από την Ελλάδα, αναφέρει ο οργανισμός, επικαλούμενος στοιχεία της αστυνομίας.

Η Ελλάδα αρνείται ότι απέλασε Σύριους, λέγοντας ότι οι 58 επαναπατρισμοί πέρυσι έγιναν από εκείνους που ήθελαν να επιστρέψουν – αν και το αμφισβητεί η HRW, δεδομένου ότι οι εκούσιες επιστροφές αναφέρονται χωριστά από τις απελάσεις και ο οργανισμός FRONTEX της ΕΕ ανέφερε επίσης μια απότομη αύξηση των «ακούσιων επιστροφών»  Σύρων από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα απέρριψε επίσης 150 αιτήσεις ασύλου από Σύριους πέρυσι και ενέκρινε μόνο δύο, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όταν χιλιάδες έφυγαν από μια σύγκρουση που έχει στοιχίσει 70.000 ζωές.

«Αναρωτιόμαστε πώς στην ευχή, οι αρμόδιες αρχές  μπορόρεσαν να αξιολογήσουν οποιοδήποτε αίτημα ασύλου Σύριου, που τέθηκε κατά τη διάρκεια του 2012, ως αβάσιμο;» δήλωσε  ο Πέτρος Μάστακας, αναπληρωτής υπεύθυνος προστασίας στη Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

«Δεν έχουμε καμία απάντηση από την αστυνομία για αυτό».

Η Ελλάδα – στην οποία ακόμη και να αιτηθείς για άσυλο απαιτεί να κατασκηνώσεις για μέρες έξω από ένα γραφείο στην Αθήνα – είναι γνωστή για τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά χορήγησης ασύλου στους αιτούντες άσυλο και το 2011 εγκρίθηκε μόνο το 0,5% των περιπτώσεων προσφύγων, δήλωσε η Cosse.

Τέτοια είναι η φήμη της Ελλάδας που οι περισσότεροι Σύριοι αρνούνται να ζητήσουν άσυλο εδώ, λέει η UNHCR.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει προτείνει επιλογές για να επιτρέψει στους Σύρους να διαμείνουν νόμιμα στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν θέλουν να ζητήσουν άσυλο, αλλά είχαν μικρή ανταπόκριση από τις αρχές, είπε.
Αντ ‘αυτού, η ελληνική αστυνομία καταλήγει να συλλαμβάνει και να απελευθερώνει τους Σύριους, με εντολές να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών, ακόμη και αν οι περισσότεροι έχουν λίγες πρακτικές επιλογές για να το πράξουν – αφήνοντάς τους στον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου σύλληψης και κράτησης, λένε οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Σε ένα ακατάστατα απλωμένο κυβερνητικό κτιριακό συγκρότημα, σε ένα προάστιο της Αθήνας, κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την μετανάστευση στην Ελλάδα, αρνείται ότι η χώρα αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες από την Συρία, άδικα.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να τους αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο – για αρχή, να τους απελευθερώσουμε από τα κέντρα κράτησης», δήλωσε ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει να δώσει στους Σύριους ειδικό καθεστώς, αλλά δεν έχει ακόμη βρεθεί μια νομική φόρμουλα για να το πράξει.
Αρνείται επίσης ότι η Ελλάδα έχει απορρίψει αιτήματα ασύλου Σύριων, λέγοντας ότι μια καθυστέρηση στην διαδικασία 3-5 χρόνων σημαίνει ότι εκείνοι που αιτήθηκαν πέρυσι δεν θα μπορούσε να ακροαστεί το αίτηυμα τους ακόμα.

Υπερασπίστηκε την κράτηση των Σύριων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συλλάβουν όσους εισήλθαν παράνομα και ότι είναι νόμιμο να τους κρατήσει μέχρι και 18 μήνες.

Η βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επιδεινώσει τον πολύχρονο αγώνα της για να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών από την Ασία και την Αφρική και η αυξανόμενη εχθρότητα προς τους μετανάστες προκάλεσε ένα κύμα επιθέσεων εναντίον τους και βοήθησε την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή να μπεί στο κοινοβούλιο πέρυσι, για πρώτη φορά.

Ο αριθμός των Σύρων που εισέρχονται στην Ελλάδα μέχρι τώρα αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του ενός εκατομμυρίου προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία καθώς η κρίση ξέσπασε το 2011, αλλά η κυβέρνηση ανησυχεί ότι μια ξαφνική εισροή θα μπορούσε να φέρει την χώρα πέρα από τα όριά της.
«Έλεγα σε έναν ομόλογό ότι κάθε πρωί, έχω τους μετανάστες από τη Συρία στο μυαλό μου,» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα. «Και αυτη δεν είναι η δουλειά μου.»

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι Σύριοι που έρχονται στην Ελλάδα συγκλονίζονται από το βάθος του αντι-μεταναστευτικού κλίματος εδώ και από την μεταχείριση τους στα χέρια της αστυνομίας, λέει ο Aref Alobeid, ένας Συρίας καθηγητής πολιτικών επιστημών που έχει ζήσει στην Ελλάδα για πάνω από δύο δεκαετίες.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν σε μια χώρα της ΕΕ», είπε. «Γι ‘αυτό και οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν να φύγουν μετά από μερικές ημέρες και να πάνε σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ

Ανάμεσά τους είναι ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας της Συρίας που έγινε επαναστάτης, ο οποίος δεν έδωσε το όνομά του από φόβο για την τύχη της οικογένειάς του.

Πίστεψε τους δουλέμπορους που του είπαν ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφότου εισέρθει στην Ελλάδα από την Τουρκία. Αντι για αυτό, πήρε μια τρίμηνη παραμονή σε ένα στενό κελί κράτησης με άλλους 50, σε μια ελληνική πόλη στα σύνορα.

Αρνείται να ζητήσει άσυλο εδώ, λέγοντας ότι ήταν συγκλονισμένος καθώς έβλεπε την αστυνομία να χτυπάει τους συγκρατούμενούς του. Αργότερα, στην Αθήνα, είδε επιθέσεις κατά μεταναστών από ακροδεξιές συμμορίες.

«Μπορείς να αιτηθείς, σου δίνουν ένα κομμάτι χαρτί, δεν σου επιτρέπεται να πάς σε μια άλλη χώρα, δεν σου δίνεται καμία βοήθεια», δήλωσε ο 26χρονος, δείχνοντας τα τραύματα από θραύσματα που υπέστη στην Συρία. «Ποιο είναι το νόημα; Δεν υπάρχει καμία ελπίδα».

Μετάφραση: LEFTeria-news

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s