Oι νέοι μέχρι 24 ετών γυρίζουν την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

του Θωμά Σίδερη

Την ώρα που η ανεργία στην Ευρώπη καλπάζει και το ρήγμα μεταξύ Βορρά και Ευρωπαϊκού Νότου γίνεται ακόμα βαθύτερο…

article_2223622_0E69729E000005οι νέοι στην Ελλάδα δεν έχουν αυταπάτες και γυρίζουν την πλάτη στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα από 22 έως 24 Μαΐου σε τυχαία αλλά στρωματοποιημένο δείγμα 1011 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω σε όλη την Ελλάδα.

Σχεδόν τo 79% των νέων μέχρι 24 χρόνων κρίνουν αρνητικά τη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαντούν κατηγορηματικά «όχι» στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι θα ξεπεράσει τα επόμενα δύο χρόνια την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα. Οι μισοί νέοι μέχρι 24 ετών πιστεύουν ότι δε θα έχουν δουλειά το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ περίπου το 53% θα αναζητούσε εργασία σε άλλη χώρα.

Στην ίδια έρευνα, οι νέοι φαίνονται ανεκτικοί ως προς την παρουσία μεταναστών στην Ελλάδα και μόλις το 1/5 θεωρεί ότι η εργασία οικονομικών μεταναστών αποτελεί παράγοντα ανάσχεσης στη διαδικασία εξεύρεσης εργασίας από τους ίδιους. Αντίθετα, οι μεγάλης ηλικίας και με στοιχειώδη μόρφωση ερωτώμενοι θεωρεί σε ποσοστό 65% ότι οι μετανάστες «κλέβουν» τις δουλειές από τους Έλληνες εργαζόμενους.

Ωστόσο, παρά το γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας και την άποψη ότι δεν υπάρχει φως αλλά κυρίως έξοδος από το τούνελ της κρίσης, οι νέοι μέχρι 24 ετών εξακολουθούν να πιστεύουν στις αξίες των ελληνικών πανεπιστημίων. Το 100% αυτής της ηλικιακής ομάδας πιστεύει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο ενεργά στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης, παρά τα όποια στραβά και ανάποδα συμβαίνουν στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Εξάλλου, η μόρφωση μέσα από το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο ήταν ανέκαθεν ριζωμένη βαθιά στην κοινωνική συνείδηση, ως ο μοναδικός παράγοντας κοινωνικής ανέλιξης και οικονομικής ευημερίας για τα παιδιά προερχόμενα από τα λαϊκά στρώματα και αγροτικές οικογένειες.

Εκ μέρους της Opinion Poll ο πολιτικός αναλυτής Ζαχαρίας Ζούπης, ερμηνεύει τα πέντε κυριότερα στοιχεία της έρευνας:

1. Το 85.39 % των ερωτώμενων κρίνει αρνητικά την συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέοι εμφανίζονται πιο «επιεικείς». Τα ποσοστά είναι 78.95% και 75.86% στις ηλικίες μέχρι 24 ετών και 25-34. Πιο αρνητικές είναι οι γυναίκες και οι παραγωγικές ηλικίες 35-65 ετών. Αυτό ισχύει σε όλες τις απαντήσεις, σε όλα τα ερωτήματα. Ταυτόχρονα, το 70.76% απαντάει κατηγορηματικά «όχι» στο ερώτημα αν η Ε.Ε. ξεπεράσει τα επόμενα ένα δύο χρόνια την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα. Οι νέοι εμφανίζονται με ποσοστά 78.95% και 75.86% ( για τις ηλικίες έως 24-35 ). Πάνω από τον μέσο όρο είναι τα ποσοστά που εμφανίζονται στους έχοντες μέση και ανώτερη εκπαίδευση (78.95% και 71.05% αντίστοιχα).

2. Το 60.33% δηλώνει ότι φοβάται ότι μπορεί να μην έχει δουλειά το επόμενο διάστημα. Οι νέοι εμφανίζονται πιο «αισιόδοξοι». Τα ποσοστά στους μέχρι 24 και 24-35 είναι 50% και 47.62% αντίστοιχα. Στους έχοντες μέση εκπαίδευση, το ποσοστό αυτό φτάνει το 75.51%.

3. Το 21.93% θα ήθελε να αναζητήσει εργασία σε κάποια άλλη χώρα, αν υπήρχε οικονομική δυνατότητα. Στους ερωτώμενους μέχρι 24 ετών το ποσοστό αυτό φτάνει το 52.63% ! Τα ποσοστά εμφανίζονται ανεβασμένα σε όσους έχουν μέση (24.56%) και ανώτερη εκπαίδευση (24.56%).

4. Το 49.83% θεώρει ότι η παρουσία των μεταναστών στην Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα για την εργασία των νέων. Οι νέοι άνθρωποι μέχρι 24 ετών δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτούς πέφτει στο 21.05%. Ακόμα και στην ηλικιακή κατηγορία 25-34 που το ποσοστό ανεβαίνει αρκετά, διαμορφώνεται στο 37.93%. Τα ποσοστά είναι πάνω από τον μέσο όρο στις πιο μεγάλες ηλικίες και στους έχοντες στοιχειώδη μόρφωση (65%).

5.Το 68.11% αξιολογεί ως μέτρια και κακή (41.53% και 26.58% αντίστοιχα) την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα μας. Οι νέοι εμφανίζονται πιο σκληροί κριτές. Ωστόσο, το πανεπιστήμιο φαίνεται να ενσαρκώνει μια μεγάλη ελπίδα. Το 83.39% θεωρεί ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να παρεμβαίνει πιο ενεργά για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης. Στις ηλικίες μέχρι 24 και 24-35 τα ποσοστά αυτά ανέρχονται στο 100% και 86.2% αντίστοιχα!

πρότυπο.pptx-τελικο

31.jpg

Advertisements

One thought on “Oι νέοι μέχρι 24 ετών γυρίζουν την πλάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s