Στην ουρά για τον κλειδάριθμο

220513104459_9707του Θωμά Σίδερη

Ατέλειωτες ουρές, αναμονή έως τρεις ή και τέσσερις ώρες και απίστευτη ταλαιπωρία περιμένουν τους Έλληνες φορολογούμενους στις κατά τόπους Οικονομικές Εφορίες –κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων- προκειμένου να παραλάβουν τον κλειδάριθμο και να προχωρήσουν στην έγκαιρη ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.  

Ο κλειδάριθμος είναι ένας ειδικός αριθμός με 22 ψηφία, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση του φορολογουμένου στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS net και άρα δεν μπορεί να συμπληρωθεί και να υποβληθεί η φορολογική δήλωση του υπόχρεου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι σύζυγοι υποβάλουν μαζί τη δήλωση, τότε μόνο ο ένας από τους δύο υποχρεούται να προμηθευτεί κλειδάριθμο.

Για να παραλάβει ένας φορολογούμενος τον κλειδάριθμο θα πρέπει να προσέλθει αυτοπροσώπως στην Εφορία με την ταυτότητά του, να γνωρίζει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του και αφού προηγουμένως έχει συμπληρώσει ηλεκτρονικά μία αίτηση στο TAXIS net.

Ωστόσο, στις ΔΟΥ προσέρχονται πολλοί φορολογούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει την αίτηση είτε επειδή δεν το γνωρίζουν είτε επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν κάποιο λογιστικό γραφείο που θα τους φέρει σε πέρας τη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή και το προσωπικό στα τμήματα του Μητρώου των Εφοριών δεν επαρκεί, αφού δύο ή και τρεις υπάλληλοι πρέπει να εξυπηρετούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορολογούμενους την ημέρα. «Αν και το ωράριό μας λήγει σε πέντε λεπτά (στις 2.30 μετά το μεσημέρι), υπάρχουν ακόμα 150 φορολογούμενοι που πρέπει να εξυπηρετήσουμε» επισημαίνει υπάλληλος στην Ε’ ΔΟΥ Πειραιά.

Αρκετοί φορολογούμενοι, μετά από μεγάλη αναμονή, αποχωρούν αγανακτισμένοι, ελπίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει μειωθεί η προσέλευση του κόσμου, ενώ οι περισσότεροι αναρωτιούνται γιατί η απόδοση του κλειδάριθμου δε γίνεται ηλεκτρονικά με ειδικά πιστοποιητικά ασφαλείας. Σύμφωνα πάντως με τους εφοριακούς, η προσέλευση των φορολογουμένων θα αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες υποβολής των δηλώσεων, αφενός γιατί πολλοί φορολογούμενοι αφήνουν την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης την τελευταία στιγμή  και αφετέρου γιατί υπάρχουν ακόμα πολλοί φορολογούμενοι που υπέβαλαν πέρυσι ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους αλλά δε γνωρίζουν πως από φέτος είναι υποχρεωτική η παραλαβή του κλειδάριθμου.

31.jpg

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s