Το τέλος της ΕΡΤ και η «πολιτική των άκρων»

k-bigpicτου Θωμά Σίδερη

Το τέλος του δημόσιου ραδιο-τηλεοπτικού οργανισμού ΕΡΤ στην Ελλάδα σημαίνει και το τέλος ενός πειράματος: της διακυβέρνησης της χώρας από ένα δεξιό κόμμα με τη συνεργασία ενός κεντρώου κόμματος και ενός κεντρο-αριστερού κόμματος. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κυβερνάται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από ένα συνασπισμό τριών κομμάτων. Η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία. Η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική κουλτούρα μιας διακυβέρνησης με πολλά κόμματα, όπως συμβαίνει συχνά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέλεξε τη ρήξη. Γνώριζε εξαρχής το κόστος και το ρίσκο. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν έγινε μόνο για να εξοικονομηθούν κάποιοι οικονομικοί πόροι, μπορεί να μην έγινε καθόλου γι’ αυτό. Ο πρωθυπουργός, μετά από δώδεκα μήνες στην εξουσία, ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους κυβερνητικούς εταίρους: «Ή προχωράμε μαζί σε ακόμα πιο δύσκολες και σκληρές αποφάσεις για τον ελληνικό λαό ή διαλύουμε εδώ τον κυβερνητικό συνασπισμό και πάμε σε εκλογές».

Τα άλλα δύο κόμματα, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και η Δημοκρατική Αριστερά, βρίσκονται σε αδιέξοδο και το κυριότερο: δε θέλουν εκλογές αυτή τη στιγμή. Τα ποσοστά και των δύο κομμάτων είναι πολύ χαμηλά, ειδικά για το πρώτο. Υπάρχει κίνδυνος να μην καταφέρουν να εισέλθουν ξανά στη Βουλή. Από την άλλη, οι αρχηγοί τους είναι εκτεθειμένοι. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι τους είχε ενημερώσει εγκαίρως ια το κλείσιμο του Εθνικού Ραδιο-τηλεοπτικού Οργανισμού και εκείνοι για μια περίοδο τουλάχιστον ενός μήνα το απέκρυπταν από τους ψηφοφόρους τους αλλά και από τον ελληνικό λαό.

Ο ελληνικός λαός είναι διχασμένος αναφορικά με την υπόθεση του κλεισίματος της ΕΡΤ. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δε θέλουν να πληρώνουν κάθε μήνα ειδικό τέλος για τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και πιστεύουν ότι το προσωπικό της είναι υπεράριθμο, ότι είχε προσληφθεί χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια και ότι οι μισθοί των στελεχών και των εργαζομένων ήταν πάρα πολύ υψηλοί. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι παρά τα προβλήματα έπρεπε να υπάρξει αξιολόγηση των εργαζομένων και δεν παραλείπουν να τονίσουν τη συμβολή της ΕΡΤ για τα εθνικά ζητήματα.

Στην πραγματικότητα η ΕΡΤ είχε πολλά λειτουργικά προβλήματα. Κάποια εποχή, υπήρχαν στελέχη της, διορισμένα από την κυβέρνηση, που έπαιρναν μισθούς μεγαλύτερους και από τους μισθούς του Προέδρου της Δημοκρατίας! Η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια δεν έκανε παραγωγές τηλεοπτικών σειρών μυθοπλασίας και παρότι είχε τους καλύτερους τεχνικούς, τις πιο άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές και το πιο αξιόλογο καλλιτεχνικό προσωπικό, όταν ήθελε να δημιουργήσει μια καινούρια εκπομπή, ανέθετε την υλοποίησή της σε εξωτερικές ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής. Οι εταιρείες αυτές χρέωναν υπερβολικές αμοιβές και κόστη, που στην πραγματικότητα τα πλήρωνε ο ελληνικός λαός. Είχε στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία εξωτερικών παραγωγών με υπόγειες διαδρομές μαύρου χρήματος. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να οδηγήσει στον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ. Όταν πονάει το κεφάλι μας παίρνουμε μια ασπιρίνη, δεν το κόβουμε!

Στην ουσία της υπόθεσης τώρα. Το πολιτικό κόμμα που πήρε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του 2012 ήταν η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν είναι η Νέα Δημοκρατία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή: έχει μετατοπιστεί από τον κεντρο-δεξιό χώρο σε πιο δεξιές θέσεις και απόψεις. Από τη μια είναι η Νέα Δημοκρατία και από την άλλη η Ριζοσπαστική Αριστερά, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σημαία το κλείσιμο της ΕΡΤ και παρότρυνε τους ψηφοφόρους του να αντιδράσουν και να κατέβουν σε διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πιστεύει ότι το πρόβλημα με την ΕΡΤ θα οδηγήσει σε εκλογές και ότι αυτός θα είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης. Μέχρι σήμερα όμως στις δημοσκοπήσεις έρχεται δεύτερος, με μικρή διαφορά από το πρώτο κόμμα που είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεύτερος.

Η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες δε θέλουν η Ελλάδα να κάνει εκλογές. Φοβούνται ότι μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα αποσταθεροποιήσει τη χώρα και ότι θα μείνει πίσω το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που έχει επιβάλει η Τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, αν γίνουν τελικά εκλογές το φθινόπωρο ή την ερχόμενη άνοιξη, το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας θα χαρακτηρίζεται από την «πολιτική των άκρων». Η Νέα Δημοκρατία ελπίζει ακόμα και στη δεξαμενή ψήφων από το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Ίσως μάλιστα δε θα έλεγε «όχι» ακόμα και σε μια συνεργασία μαζί της μετά τις εκλογές.

31.jpg

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s