ΕΠΑΝΑΣΤΆΤΕΣ ΣΤΟ ΠΌΔΙ – ΟΙ STANDING MEN ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΊΑΣ ΣΕ ΌΛΟ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ

paris_13
από το ACTIVIST NOW
Εντελώς ξαφνικά, στη μέση του δρόμου, στις πλατείες – οπουδήποτε – εκατοντάδες Τούρκοι, άντρες και γυναίκες σταματούν. Στέκονται ακίνητοι με εφημερίδες, βιβλία στα χέρια ή απλά κοιτάζοντας μπροστά και έτσι διαμαρτύρονται για την ασφυξία που νιώθουν στην Τουρκία. Μάλιστα, η τάση «duranadam» εμφανίστηκε ήδη και στην Ουάσιγκτον.Οι «ακίνητοι» έχουν συνήθως μπροστά στα πόδια του ένα σακίδιο που περιέχει νερό, κάποια μπισκότα, βιβλία ή εφημερίδες ενώ συχνά οι περαστικοί εφοδιάζουν το σακίδιο με τρόφιμα ή ότι άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο στους εκφραστές αυτής της νέας μορφής διαμαρτυρίας. Ολα ξεκίνησαν από έναν άντρα στην πλατεία Ταξίμ που στάθηκε ακίνητος, χωρίς καμία έκφραση, χωρίς ούτε μια λέξη.

Ο Ερντεμ Γκιουντούζ, πραγματοποιούσε για ώρες παθητική διαμαρτυρία αι στεκόταν απλώς όρθιος στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στη συνέχεια τον μιμήθηκαν αρκετοί διαδηλωτές.

Τελικά η Η τουρκική αστυνομία προσήγαγε στις 2.05 αρκετά από τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον Ερντέμ Γκιουντούζ και αναγκάστηκε να τερματίσει τη διαμαρτυρία του.

Ωστόσο το κίνημα «Duram Adam» (= Standing Men) όπως ονομάστηκε, δε τελείωσε εκεί, αφού την επόμενη μέρα μία γυναίκα στην Αγκυρα στεκόταν όρθια στο σημείο όπου σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού ο διαδηλωτής Ετχέμ Σαρίσουλουκ.

Το ίδιο κίνημα πλέον έχει υιοθετηθεί κι από άλλες χώρες της Ευρώπης με τους «Standing Men» να πραγματοποιούν παθητική διαμαρτυρία σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, Τορόντο, Μιλάνο κ.α.

Βερολίνο

 

Βρυξέλλες

 

Λονδίνο

 

Mιλάνο

 

Παρίσι

 

Τορόντο

31.jpg

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s