Συνεχίζονται οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τους Έλληνες αγρότες

ÐÔÕ×ÅÉÏÕ×ÅÓ ÊÁÉ ÏÌÏÑÖÅÓ ÓÔÉÓ ÊÁÐÍÏÊÁËÉÅÑÃÅÉÅÓΣυνάντηση για τη νέα ΚΑΠ είχαν εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη. Οι αγρότες εξέφρασαν τις απόψεις αλλά και τηναγωνία που έχει κυριεύσει τον παραγωγικό κόσμο της Κρήτης, όσον αφορά στην κατάρτιση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014-2020 και διατύπωσαν το αίτημά τους για ένταξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στο καθεστώς της Ενιαίας Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, δεδομένου του υψηλού κόστους της καλλιέργειας, του αυξημένου κόστους του πετρελαίου και άλλων έμμεσων δαπανών που καταλήγουν στην τιμή πώλησης του προϊόντος, άρα και στον καταναλωτή.Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε ότι ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση σε επίπεδο Κρατών-Μελών για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική με απόλυτη επιτυχία για την Ελλάδα. Η αρχική εντύπωση που υπήρχε ότι διακόπτονται οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις για την επόμενη περίοδο καταρρίπτονται. «Οι επιδοτήσεις κατά την προηγούμενη περίοδο ανέρχονταν σε 19 δις ευρώ και 19 δις ευρώ θα είναι και για την επόμενη περίοδο 2014-2020. Και αυτό είναι μία επιτυχία και της δικής μας χώρας αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Τσαυτάρης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι «για πρώτη φορά σημειώνεται μία αύξηση στις επιδοτήσεις στον κλάδο της αλιείας κατά 40%».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην κατάρτιση της νέας ΚΑΠ και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είχε σημαντική συμβολή στην κατάρτιση της νέας ΚΑΠ. Ο Πρωθυπουργός της Χώρας κ. Α. Σαμαράς έκλεισε εχθές τη συμφωνία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζ. Μ. Μπαρόζο, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων σύγκλιση σε τρία επίπεδα. Σε επίπεδο χωρών, περιφερειών και ατόμων-παραγωγών και θα ακολουθήσουν τέσσερις εφαρμοστικοί κανονισμοί για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών αποφάσεων και που βεβαίως είναι ευτύχημα για την Ελλάδα, διότι το χειρισμό τους θα έχει ο Πρωθυπουργός,  καθότι η προεδρεία της Ε.Ε. περνά από τον Ιανουάριο του 2014 στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στο αίτημα για ένταξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ενιαία Ενίσχυση, ο κος Τσαυτάρης ήταν θετικός και άφησε ανοιχτό «παράθυρο» ικανοποίησής του αιτήματος των αγροτών, ενώ τόνισε ότι «χρειάζεται αρκετή δουλειά και σωστή διαχείριση. Κρατήστε την κατανόηση και τη θετική στάση της Κυβέρνησης» είπε ο Υπουργός απευθυνόμενος στους αγρότες.

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Γ. Τζωρτζάκης, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Γ. Ντισπυράκης, οι εκπρόσωποι από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας Αρ. Πανταζής και Μ. Μαλιωτάκης αντίστοιχα και από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Σελίνου ο Γ. Μαρκατάτος και από την Ένωση Συνεταιρισμών Ιεράπετρας ο κ. Γ. Πανακομιχελάκης.

Από τον βουλευτή Ηρακλείου καθώς και από τους εκπροσώπους των αγροτών, τέθηκαν και κάποια επιπρόσθετα ζητήματα, όπως η φορολόγηση των παραγωγών, ειδικότερα η τήρηση βιβλίων και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων των κατ’ επάγγελμα αγροτών, η λειτουργία του ΕΛΓΑ και η ρύθμιση οφειλών για το 2012, ενώ υπήρξε η δέσμευση από όλες τις πλευρές για περαιτέρω συνεργασία.

31.jpg

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s