Η στημένη διάσωση

JP-Morgan-Chase-HQ-in-New-001Για αρκετό κόσμο η διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος δεν ήταν τίποτα άλλο από μια στημένη υπόθεση. Σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες που δόθηκαν αργότερα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι κάποιοι τραπεζίτες της Wall Street συναποφάσιζαν στις κρίσιμες ημερομηνίες του Σεπτέμβρη του 2008 πριν από την πτώχευση της Lehman Brothers με τoυς επικεφαλής της Fed και τον τότε υπουργό Οικονομίας Χένρι Πόλσον για το ποιες τράπεζες θα πτωχεύσουν, ποιες θα περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες σε ανταγωνιστές και ποιες θα κρατηθούν πάση θυσία ζωντανές. Στις συναντήσεις τους μοιράστηκε η πίτα της μελλοντικής αγοράς.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικο­νομίας, τόσο επί Πόλσον όσο επί του αντικαταστάτη του Τίμοθι Γκάιτνερ, πλαισιώθηκε από πρώην στελέχη επενδυτικών τραπεζών, μοιάζοντας περισσότερο «με φωλιά της Goldman Sachs» παρά με θεσμό του αμερικανικού κράτους.

Τα πολυδάπανα προγράμματα διάσωσης, η χορήγηση απεριόριστης ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα, η μετατροπή των επενδυτικών τραπεζών σε εταιρείες holding μέσα σε μια νύχτα, οι ενορχηστρωμένες μεταβιβάσεις χρεοκοπημένων τραπεζών σε ανταγωνίστριές τους, η διάσωσης της AIG για χάρη της Goldman Sachs (το μεγάλο σκάνδαλο του Γκάιτνερ) ήταν επιλογές που συναποφασίστηκαν με τους τραπεζίτες του ιδιωτικού τομέα. Οι επιλογές αυτές διαμόρφωσαν το μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τοπίο στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Από αυτό βγήκαν πανίσχυρες ­δύο-τρεις τράπεζες, μεταξύ αυτών οι Goldman Sachs και η JP Morgan.

Η μεγάλη καθυστέρηση στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς, επιβεβαίωσε την ισχυρή εμπλοκή των τραπεζιτών στα κέντρα των αποφάσεων. Η παντοδυναμία τους είναι αποτέλεσμα της περιβόητης «περιστρεφόμενης πόρτας», που επί σειρά ετών οδηγεί πρώην στελέχη των εταιρειών της Wall Street σε καίριες για τα συμφέροντα του κλάδου θέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, η Wall Street «εξέλεξε» στα τελευταία 20 χρόνια δύο υπουργούς Οικονομικών (Χένρι Πόλσον, Ρόμπερτ Ρούμπιν). Και οι δύο, πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs, το παρατσούκλι της οποίας στη Wall Street είναι εδώ και χρόνια Government Sachs.

___Μπάμπης Μιχάλης | εφημερίδα των συντακτών

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s