# louketo story

Στο δρόμο πάνω από 2.500 εργαζόμενοι μετά τα λουκέτα σε Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, «Φωκά» και «Sprider Stores». Η φυγή μεγάλων επιχειρήσεων όπως η «Βιοχάλκο», η συρρίκνωση άλλων όπως η Coca – Cola 3Ε αποτελούν την ηχηρή διάψευση του «success story» του Σαμαρά.

 λουκετο1Tην ώρα που η ανεργία στην Ελλάδα καλπάζει, αγγίζοντας το 28%, το «λουκέτο story» καθιστά ακόμη πιο δραματική την κατάσταση για την κοινωνική πλειοψηφία που βιώνει τον τέταρτο χρόνο των πολιτικών βίαιης φτωχοποίησης. Στους 1,4 εκατομμύρια ανέργους προστίθενται ακόμη 2.500, μόνο από τρεις επιχειρήσεις: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καταστήματα «Φωκάς» και αλυσίδα «Sprider Stores». Παράλληλα, ο αργός θάνατος πολλών βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων, η «φυγή» μεγάλων επιχειρήσεων όπως η «Βιοχάλκο», η συρρίκνωση άλλων όπως η Coca-Cola 3E, αποτελούν την ηχηρή διάψευση του εαρινού «success story» του πρωθυπουργού.
«Sprider Stores»: 900 εργαζόμενοι στο δρόμο χωρίς αποζημιώσεις
Σε αναστολή από την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, η λειτουργία των καταστημάτων της Sprider Stores. Η άλλοτε κραταιά επιχείρηση λιανεμπορίου αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης είναι η διακοπή της τραπεζικής χρηματοδότησης. Με το νέο, ηχηρό, λουκέτο του success story, μένουν στο δρόμο, χωρίς αποζημιώσεις και καταβολές δεδουλευμένων, 900 εργαζόμενοι της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την περιφρούρηση των καταστημάτων στην Αθήνα και στην επαρχία με τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των τοπικών Εργατικών Κέντρων.Την ίδια στιγμή, πτώση των παραγωγικών μεγεθών της καταγράφει εφέτος η ελληνική βιομηχανία ενδυμάτων, ο όγκος παραγωγής της οποίας έχει συρρικνωθεί πλέον στο 1/3 περίπου εκείνης του έτους 2005. Ο κλάδος, που εμφάνισε ζημιές το 2012, παρουσιάζει το 2013 σημαντικά επιβραδυνόμενη μείωση της παραγωγής του και των εσόδων του, αν και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των επιχειρήσεών του, καθώς ορισμένες παύουν τη λειτουργία τους ή μετατρέπονται σε πλήρως εισαγωγικές, εμπορικές.

Έξωση στη «Φωκάς», στον αέρα οι 600 εργαζόμενοι

Έξωση από το κεντρικό της κατάστημα, το πολυώροφο κτίριο της οδού Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη, υπέστη  η εταιρεία Φωκάς. Στην έξωση προχώρησε την Παρασκευή η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, μονή Αγίας Θεοδώρας, εξ αιτίας καθυστερούμενων ενοικίων.

Σε ανακοίνωσή τους, εργαζόμενοι του «Φωκά», εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να χάσουν τη δουλειά τους 600 άτομα, επισημαίνουν ότι η εταιρία «προχώρησε με επιτυχία στο άρθρο 99» και «εξασφάλισε χρήματα για το διακανονισμό που απαίτησε η εκκλησία», ενώ κάνει λόγο για «ξένα συμφέροντα που αποπροσανατολίζουν την εκκλησία» και απορρίπτουν την προοπτική να ανοίξει το κατάστημα με άλλον εργοδότη. «Η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας δε θυμάται πως έχει εξ ολοκλήρου ανακαινιστεί με δωρεά της οικογένειας Φωκά;» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση.

«Το λουκέτο δεν το βάζουν οι εργαζόμενοι. Ξέρουμε ότι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι είχαν ήδη πατήσει πόδι στην επιχείρηση και επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προχωρούσαν. Η μόνη διαβεβαίωση που δόθηκε από τη Μητρόπολη ήταν ότι στο επόμενο καθεστώς θα… προτιμηθούν. Το σίγουρο είναι ότι και πάλι την πληρώνουν οι μόνοι που δεν φταίνε. Οι βιοπαλαιστές» ανέφερε η πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου.

Σε ανακοίνωσή του, ο εμπορικός σύλλογος υπογραμμίζει ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή, «έγινε πιο φτωχή» με την έξωση στο κατάστημα που λειτουργούσε εδώ και 39 χρόνια, ενώ «είχε προηγηθεί το λουκέτο που έβαλε η εταιρία στο ιστορικό κατάστημα της οδού Ερμού-Βενιζέλου, το οποίο λειτουργούσε από το 1958». «Αναρωτήθηκε κανείς όλα αυτά τα χρόνια, τι προσέφερε η εταιρία «Φωκάς» στην πόλη μας; Πόσοι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν και έζησαν τις οικογένειές τους; Γι’ αυτό τιμωρείται η επιχείρηση «Φωκάς»; διερωτάται ο εμπορικός σύλλογος και εκφράζει την ελπίδα ότι «οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες και θετικές».

Όμηροι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «το ελληνικό Δημόσιο οφείλει άμεσα να καταγγείλει την σύμβαση και να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να διεκδικήσει με αγωγή αποζημίωση από την ABU DHABI MAR του κ. Σάφα. Ταυτόχρονα οφείλει να ανακτήσει το δημόσιο έλεγχο των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά προκειμένου να αποπερατωθούν άμεσα τα υποβρύχια, να ναυπηγηθούν, να δοθούν προς χρήση στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, διότι τα Ναυπηγεία αυτά, με την τεχνογνωσία και την τεχνολογία που έχουν,  μπορούν να είναι μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα. Βεβαίως ταυτόχρονα οφείλουμε να κάνουμε κι όλες εκείνες τις απαραίτητες κινήσεις νομικής υποστήριξης, προεργασίας αλλά και διεκδίκησης  στην Ε.Ε. προκειμένου να ανακληθούν οι περιορισμοί που αφορούν  στην κρατική ενίσχυση των Ναυπηγείων.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s