Ψυχές στο πέλαγο

crowded-boat_1859634iΕπίσημα έγινε λόγος για ευρωπαϊκή τραγωδία. Για την τραγωδία, όμως, μπορεί να φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης τα «σαπιοκάραβα» που διαχειρίζονται συμμορίες και στα οποία στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες έναντι αδράς αμοιβής οι μετανάστες, αλλά ίσο, αν όχι μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι νομοθέτες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο καθώς και η Frontex, η διαβόητη υπηρεσία επιτήρησης των ευρωσυνόρων.

Από τον νόμο Τούρκο – Ναπολιτάνο στον Μπόσι – Φίνι ή, αλλιώς, η ποινικοποίηση των μεταναστών

Μπορεί στην Ελλάδα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να είναι τελευταίας εσοδείας, στην Ιταλία όμως η δημιουργία «κέντρων προσωρινής κράτησης» θεσμοθετήθηκε ήδη από το 1998. Πρόκειται για τον νόμο Toύρκο – Ναπολιτάνο, που στόχο είχε «να διευθετήσει οργανικά το όλο θέμα της μετανάστευσης». Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2002, στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, ψηφίστηκε ο νόμος Μπόσι – Φίνι που προβλέπει τον άμεσο «επαναπατρισμό» των «λαθρομεταναστών» αφού μείνουν σε κέντρο κράτησης όπου θα αναγνωριστούν. Εν ολίγοις, όσοι πατάνε το πόδι τους στο ιταλικό έδαφος διαπράττουν το αδίκημα της παράνομης μετανάστευσης και ακόμη κι αν θεωρηθούν πολιτικοί πρόσφυγες, η δίωξη για το αδίκημα παραμένει. Σύμφωνα με το άρθρο 10Α του νόμου, μάλιστα, οι «παραβάτες» καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Τον περασμένο Αύγουστο η Ιταλία σημείωσε άλλη μια επιτυχία. Οι ιταλικές αρχές έδωσαν εντολή σε δύο εμπορικά πλοία να διασώσουν πλοιάριο και μετά απαίτησαν ο καπετάνιος να τους μεταφέρει πίσω στη Λιβύη, κίνηση που σαφώς αποθαρρύνει τους ελάχιστους πρόθυμους καπετάνιους από το να επιχειρήσουν κάποια διάσωση.

Την ώρα, λοιπόν, που συγκινημένοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. και ηγέτες έψαλλαν εν χορώ τα περί τραγωδίας στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, έπεσε είδηση πως «οι 155 που επέζησαν ίσως αντιμετωπίσουν διώξεις για λαθρομετανάστευση». Μάλιστα, υπό τον Μπόσι – Φίνι η δίωξη θα είναι αυτεπάγγελτη, αμέσως μόλις οι μετανάστες ταυτοποιηθούν. Πάλι καλά που, έστω για τα προσχήματα, η υπουργός αρμόδια για την ένταξη των Μεταναστών, η μαύρη Σεσίλ Κιένγκε, δήλωσε ότι ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί. Τη θέση της αυτή στήριξε και ο πρόεδρος Ναπολιτάνο (ο ίδιος που έδωσε το όνομά του στον νόμο για τα κέντρα «προσωρινής» κράτησης). Διαφωνούν η Κεντροδεξιά και η Λέγκα. Η Κομισιόν δεν ασχολείται με την ποινικοποίηση της μετανάστευσης από τους εν λόγω νόμους, είναι βλέπετε «αναρμόδια». Παραμένει ωστόσο συντετριμμένη.

Οι «συντετριμμένοι» Ευρωπαίοι και το Δουβλίνο ΙΙ

Την Τρίτη οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. συζήτησαν το ζήτημα της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων (για εκατομμυριοστή φορά) και επέδειξαν μάλιστα όλοι προθυμία να αναβαθμιστεί η Frontex . H αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ εκτίμησε πως είναι νωρίς να εκτιμηθεί το ακριβές ποσό που χρειάζεται η Frontex για τις επιχειρήσεις «έρευνας και διάσωσης» οι οποίες θα καλύπτουν όλη τη Μεσόγειο. Ωστόσο, θεωρεί πως 60 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα είναι μια χαρά.

Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε και το Eurosur. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα παρακολούθησης και ανταλλαγής πληροφοριών που επινόησε η Ε.Ε. για να λύσει τον «πονοκέφαλο του μεταναστευτικού». Όχι δεν θα σώζει ζωές -αν είναι δυνατόν!-, απλά μέσω δορυφόρου θα βλέπει κάθε κίνηση και θα αποτρέπει τους μετανάστες από το να φτάσουν στην Ευρώπη. Μικρή λεπτομέρεια: προς το παρόν δεν υπάρχει η σχετική και απαραίτητη νομοθεσία που θα βάλει ως προτεραιότητα το ανθρωπιστικό ζήτημα και όχι το αντιμεταναστευτικό.

Όλα κι όλα όμως, ο ΟΗΕ μετά το φιάσκο του 2011, όταν οι αρχές «άφησαν να πεθάνουν» μετανάστες που παρέμειναν επί δύο βδομάδες σε πλοιάριο στα ανοιχτά της Ιταλίας, εξήγγειλε πως όλα τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες στη Μεσόγειο θα πρέπει να εκλαμβάνονται εξ ορισμού ως να εκπέμπουν SOS και να διασώζονται. Περί εξαγγελίας όμως πρόκειται, οι Ιταλοί λοιπόν δεν το πήραν της μετρητοίς. Ούτε οι Έλληνες.

Άλλωστε, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγγείλει και τις συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Τα πρωτεία στις «καμπάνες» τα έχει μακράν το κέντρο κράτησης της Λαμπεντούζα. Όπου οι μετανάστες είναι πλήρως εκτεθειμένοι σε όλα τα καιρικά φαινόμενα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τροποποίησης του Δουβλίνο ΙΙ για τους αιτούντες πολιτικό άσυλο, δεν βρήκε σύμφωνα τα 24 από τα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε. με τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία να απορρίπτουν πλήρως την ιδέα.

>>> avgi | Αναστασία Γιάμαλη

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s