Πάντα μετρίως μέτριος…

123του Θωμά Σίδερη

Τι σημαίνει κεντροαριστερός στην Ελλάδα σύμφωνα με το εγχώριο πολιτικό λεξικό:

Να μπορείς να συνδιαλλάσσεσαι με όλους και με όλα χωρίς καμιά ενοχή, ήτοι να είσαι απενοχοποιημένα ευέλικτος.

Να λες όλους τους άλλους φτηνούς λαϊκιστές και εσύ να συγγράφεις με την ησυχία σου τον επόμενο τόμο στη Βίβλο του Λαϊκισμού.

Να έχεις οδηγήσει όχι μόνο μια χώρα αλλά μια ολόκληρη κοινωνία στη χρεοκοπία, αλλά εσύ να έχεις την πολυτέλεια να συμμετέχεις σε φόρα αναζητώντας λύσεις στις χρεοκοπίες που συνυπέγραψες.

Να συμπάσχεις γενικά και αόριστα με τους ανώνυμους χρεοκοπημένους κι αυτό να μετασχηματίζεται σε μια τηλεοπτική συμπόνια ή σε μια ευπώλητη κατανόηση.

Να έχεις «όνομα βαρύ σαν ιστορία» -αν δε είναι από τους γονείς σου, ακόμα καλύτερα-, να πουλάς μούρη και τσαμπουκά με την πρώτη ευκαιρία και να επεξεργάζεσαι διεξοδικά τα επιχειρήματά σου με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες φιλοδοξίες με σένα.

Να έχεις πειστεί ότι η μόνη Ανατροπή που υπάρχει σ’ αυτόν τον μάταιο κόσμο είναι αυτή του Γιάννη Πρετεντέρη.

Να οραματίζεσαι έναν συρρικνωμένο και αποδοτικό δημόσιο τομέα, αλλά εσύ να μπορείς να συμμετέχεις (ή να εκφράζεις απλώς την πρόθεσή σου για συμμετοχή) σε διοικητικά συμβούλια, σε θέσεις Προέδρων και Γενικών και Καλλιτεχνικών Διευθυντών . το βασικό πλεονέκτημα της μειοδοσίας σου είναι η έξωθεν καλή μαρτυρία που σε ακολουθεί.

Να είσαι σε θέση να αποσπάς με ευκολία εγγυητικές επιστολές από φίλους τραπεζίτες προκειμένου να συμμετέχεις σε δημόσια έργα που θα ανακοινωθούν στο μέλλον και που μόνο εσύ θα ξέρεις ότι υπάρχουν – τον κάθε τυχάρπαστο που θα σε κατηγορήσει για αρπαχτές θα τον αποστομώσεις με το επιχείρημα ότι τους κάνεις χάρη που συμμετέχεις και, γενικότερα, χάρη που υπάρχεις.

Να αντιλαμβάνεσαι τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας σαν ένα Βαλκανιζατέρ που διανυκτερεύει απασχολούμενο με το καμένο μοτέρ των δύο άκρων – εσύ ο τρίτος πόλος της πολιτικής συγκυρίας σου.

Εν κατακλείδι, να είσαι ο πάντα μετρίως μέτριος και πάντα μετρημένος και καμουφλαρισμένος επιμελώς καιροσκόπος της πολιτικής ηθικής σου.

Advertisements

One thought on “Πάντα μετρίως μέτριος…

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s