Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης

oaeeΣτις εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστων ελεύθερων επαγγελματιών, λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ, αναφέρεται ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε παρέμβασή του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση και ζητά να διευθετηθεί το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης την οποία χρεώνει, ενώ, αρνείται να την παράσχει λόγω οφειλών, την αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, αλλά και πιο ευέλικτες και σύμφωνες με τα πραγματικά δεδομένα ρυθμίσεις οφειλών.Όπως αναφέρεται στην παρέμβαση του κ. Λ. Αυγενάκη: «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 350.000 ενεργοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους και ταυτόχρονα αδυνατούν να τις ρυθμίσουν (με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις του ΟΑΕΕ). Συνέπεια αυτού, είναι ο ΟΑΕΕ να μην τους παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ χρεώνει τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΕ, συνεχίζει και χρεώνει τους ασφαλισμένους του με 92,5€ κάθε μήνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ, αρνείται να την παράσχει λόγω οφειλών. Δηλαδή χρεώνει 1100€ κάθε έτος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που όμως δεν παρέχει, επειδή ο ασφαλισμένος οφείλει και δεν έχει ρυθμίσει

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι: «για τις εισφορές (τις οποίες δεν διαχωρίζει από τις εισφορές για σύνταξη) αυτές μάλιστα ο ΟΑΕΕ λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και επίσης ασκεί ποινική δίωξη (όταν το συνολικό ποσό της οφειλής ξεπεράσει τις 20.000€). Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα για τον ΟΑΕΕ να μην είναι απαιτητές οι εισφορές αυτές. Πώς γίνεται όμως να αρνείται να παράσχει τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες όταν τις χρεώνει και τις απαιτεί με κάθε μέσο;»

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 1 του α.ν. 86/1967, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν την ποινικοποίηση της οφειλής τους στον ασφαλιστικό τους φορέα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για αυτασφάλιση και όχι για εργοδοτικές εισφορές.

Η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας τους ανακτάται μόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή. Ταυτόχρονα τους καταλογίζονται οφειλές για παροχές υγείας που δεν μπορούν να λάβουν, αλλά που κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσουν. Εάν δηλαδή, π.χ., κάποιος οφείλει τρία χρόνια εισφορών στον ΟΑΕΕ και προσέλθει για ρύθμιση θα πληρώσει όλο το ποσό (εισφορές σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) παρότι ο ΟΑΕΕ αρνείτο να του παράσχει τις υπηρεσίες αυτές. Και μάλιστα όλα θα πληρωθούν με τεράστιο επιτόκιο, τοκογλυφικό.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s