Δράσεις ενάντια στις κατασχέσεις

s02Εκατό ακτιβιστές βρίσκονται για 4 ημέρα κλεισμένοι μέσα στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας BBVA στο Sabadell στην Βαρκελώνη, σε μία δράση που οργάνωσε η Πλατφόρμα Πληγέντων από τις Υποθήκες, με σκοπό να διαπραγματευτούν και να αποτρέψουν την κατάσχεση των σπιτιών των οικογενειών 11 ακτιβιστών που είχαν βάλει τα σπίτια ως εγγύηση.

Ο αποκλεισμός της έδρας της τράπεζας έχει ως σκοπό επίσης την δημοσιοποίηση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν εκείνοι που έχουν μπει ως εγγυητές και ενώ δεν έχουν καμία πραγματική διαφορά με την τράπεζα και τα σπίτια τους είναι πληρωμένα στο ακέραιο βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο να χαθούν τα σπίτια τους.

#11casosBBVA #Barcelona: Tonights assembly at the branch of the BBVA bank which is occupied by people affected from mortgage.

Ο αποκλεισμός της τράπεζας πραγματοποιείτε από εναλλασσόμενες ομάδες περιφρούρησης 25 έως 30 ατόμων ανά 24ωρο, ενώ κάποιες στιγμές της ημέρας οι διαμαρτυρόμενοι ξεπερνάνε τους 100. Στο εσωτερικό της τράπεζας έχουν πραγματοποιηθεί επαναλαμβανόμενες συνελεύσεις, ενώ την τροφοδοσία των καταληψιών με κουβέρτες και τρόφιμα έχουν αναλάβει τοπικές ομάδες αλληλεγγύης και αντίστασης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κατασχέσεων αφορά στην πρώτη κατοικία

Το 2012 κατασχέθηκαν στην Ισπανία περί τις 40.000 κατοικίες διότι δεν εξυπηρετούνταν τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια με τα οποία είχαν αποκτηθεί, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο δημοσίευσε για πρώτη φορά τέτοια στοιχεία και διαβεβαίωσε ότι θα πράττει πλέον κάθε εξάμηνο, εκπόνησε σχετική μελέτη για το ενεργητικό τραπεζών στις οποίες ανήκει το 85% των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων στην Ισπανία.

Συνολικά, σύμφωνα με την μελέτη, κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς 39.167 κατοικίες, αριθμός που βρίσκεται πολύ κοντά στον αριθμό που είχε δημοσιοποιήσει τον Απρίλιο το μητρώο της ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων της Ισπανίας (38.976). Μεταξύ των ακινήτων που κατασχέθηκαν οι 32.490 θεωρούνταν πρώτη κατοικία, ενώ στις υπόλοιπες επρόκειτο για δεύτερα οικήματα ή εξοχικές κατοικίες.

Για περίπου τα μισά (συγκεκριμένα 18.325) η παράδοση των οικημάτων στις τράπεζες έγιναν οικειοθελώς από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ στις 14.165 περιπτώσεις κατέστη αναγκαία η παρέμβαση της δικαιοσύνης και σε 355 περιπτώσεις χρειάστηκε επέμβαση των δυνάμεων επιβολής του νόμου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.

Το Γενικό Δικαστικό Συμβούλιο της Ισπανίας είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι εκτελέστηκαν 75.605 διαταγές έξωσης από την δικαιοσύνη το 2012, δηλαδή 16,7% περισσότερες από ό,τι το 2011, κάτι που ήδη συνιστά ιστορικό ρεκόρ.

Όμως τα νεότερα στοιχεία σημαίνουν ότι στην πραγματικότητα οι εξώσεις ήταν ακόμη περισσότερες. Οι διαταγές αυτές αφορούσαν εξάλλου κι επαγγελματίες εμπόρους, ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης.

Οι εξώσεις χρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων έχουν καταστεί σύμβολο της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία μετά την φούσκα του 2008 στην Ισπανία, όπως και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.

Εικόνες από την Ισπανία δείχνουν το μέλλον του Ευρωπαϊκού Νότου

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s