Ο τελευταίος λοχίας του Άουσβιτς

auswitchΠαρά τα 92 του χρόνια κρίθηκε ικανός να παραβρεθεί σε δίκη για μαζικές δολοφονίες . Φυλούσε τα κλεμμένα τιμαλφή από τους πλούσιους Εβραίους που έφταναν στο στρατόπεδο αλλά αρνείται ότι πήρε μέρος σε δολοφονίες.Ο 

Για δυόμισι χρόνια, έζησε ως μέλος των SS τη φρίκη μιας από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, σε έναν τόπο θανάτου που μόνο σε αυτόν δολοφονήθηκαν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι. Aν και παραβρέθηκε σαν μάρτυρας σε δίκες άλλων ναζιστών ο ίδιος δεν δικάστηκε ποτέ, αφού το 1948 απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία και έζησε μια κανονική ζωή. Το κανονική είναι σχετικό εφ’ όσον όπως έχει παραδεχτεί, οι εικόνες που είδε και οι φωνές που άκουσε στοιχειώνουν ακόμα και τώρα το μυαλό του.

«Μια μέρα, ένας μεθυσμένος αξιωματικός είδε ένα μωρό στην πλατφόρμα του τρένου με τους αιχμαλώτους. Το άρπαξε από τα πόδια και έλιωσε το κεφάλι του χτυπώντας το στο βαγόνι» είναι μία από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις του Γκρένινγκ που έχει παραβρεθεί σε ομαδική εκτέλεση σε θαλάμους αερίων και θυμάται ακόμα τις φωνές του πανικού και της τρέλας. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ποτέ του δεν διέπραξε κάποιο έγκλημα δολοφονία, κι ότι μετά από απανωτές αιτήσεις του προκειμένου να γλυτώσει από τη φρίκη, αποσπάστηκε από το Άουσβιτς το 1944. Το οποίο κι έχει επισκεφτεί πολλές φορές κυνηγημένος από τις «τύψεις» του.

Όμως παρά την ηλικία του και τις δηλώσεις του, η εισαγγελία του Ανόβερο, αφού εξέτασε την κατάσταση της υγείας του, έκρινε ότι μπορεί να παραβρεθεί στο δικαστήριο εφ’ όσον δεν υπάρχουν άλλοι μάρτυρες ή αποδεικτικά στοιχεία για το ρόλο του στο Άουσβιτς και οφείλει να δικαστεί ως κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του στη φονική μηχανή.

Ο Γκρένινγκ είναι από τα τελευταία εν ζωή μέλη των SS που υπηρέτησαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όμως το πιθανότερο είναι πως η εύθραυστη υγεία των ελάχιστων που ακόμα ζουν, θα αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας δίκης τους. Με τον ίδιο, να έχει το θλιβερό προνόμιο, του τελευταίου εν ζωή ανθρώπου που έζησε το Άουσβιτς από τη μεριά των δολοφόνων και που θα δικαστεί γι αυτό.

 

Advertisements

One thought on “Ο τελευταίος λοχίας του Άουσβιτς

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s