Τα ληξιπρόθεσμα…

assets_LARGE_t_420_54204013Νέο ληξιπρόθεσμο χρέος συνολικού ύψους 962 εκατομμυρίων φορτώθηκαν οι φορολογούμενοι μέσα σε μόλις έναν μήνα. Οι συσσωρευμένες οφειλές έχουν φτάσει πλέον στο επίπεδο των 62,303 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανάρτησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Από τα 962 εκατ. ευρώ, του «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους, οι αρχές εισέπραξαν μόλις 61 εκατομμύρια ευρώ μέσα στον Ιανουάριο ενώ από τα λεγόμενα «παλαιά» χρέη οι εισπράξεις ανήλθαν στα 205 εκατομμύρια ευρώ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επίσημη ανακοίνωση, δεν εμπεριέχονται οι εισπρακτικοί στόχοι που πρέπει να επιτύχει το υπουργείο Οικονομικών.

Πέρυσι, η τρόικα είχε ζητήσει να συγκεντρωθούν 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δεξαμενή των παλαιών χρεών και τελικώς εισπράχθηκαν 1,518 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, είχε τεθεί ως στόχος να συγκεντρωθεί το ένα τέταρτο των «νέων» χρεών αλλά τελικώς συγκεντρώθηκε ποσοστό 18,69%.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι οι εισπρακτικές επιδόσεις κατά τον πρώτο μήνα του χρόνου είναι πολύ «φτωχές». Από τα παλαιά χρέη εισπράχτηκαν περίπου 205 εκατ. ευρώ (πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έχει ζητήσει να συγκεντρωθούν πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ φέτος) ενώ από τα καινούργια χρέη των 962 εκατ. ευρώ, συγκεντρώθηκαν μόλις 61 εκατομμύρια ευρώ.

Τα «παλαιά χρέη» των 62,55 δισεκατομμυρίων έχουν χωριστεί για πρώτη φορά και σε κατηγορίες:

  1. Ποσό 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ προκύπτει από οφειλές δημοσίων επιχειρήσεων, κοινής ωφέλειας, δημοτικών επιχειρήσεων κ.λπ.
  2. Ποσό 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει προέλθει από τις πτωχευμένες επιχειρήσεις.
  3. Το υπόλοιπο ποσό των 47,97 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι αυτό στο οποίο στρέφονται οι προσπάθειες είσπραξης από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s