Πυροτέχνημα η κινητικότητα στους ΟΤΑ

tr

του Θωμά Σίδερη

Στο κενό φαίνεται να πέφτει η πολυδιαφημισμένη από το υπουργείο Εσωτερικών ενδο-αυτοδιοικητική κινητικότητα υπαλλήλων ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Κι αυτό γιατί η μετακίνηση του προσωπικού δε συνοδεύεται και από την απαραίτητη μεταφορά των πιστώσεων όσον αφορά στη μισθοδοσία του.

Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι χιλιάδες υπάλληλοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση προκειμένου να μεταταγούν σε άλλον φορέα ΟΤΑ, η πλειοψηφία των φορέων υποδοχής δηλώνει αδυναμία να ολοκληρώσει τη διαδικασία μετάταξης και να στείλει για έγκριση στις αποκεντρωμένες διοικήσεις τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων υπαλλήλων με κύρια αιτιολογία την έλλειψη οικονομικών πόρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο υπάλληλος έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να μετακινηθεί στην υπηρεσία που επιθυμεί, ωστόσο η υπηρεσία δεν μπορεί να τον δεχτεί αφού δεν μπορεί να τον πληρώσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Πειραιά όπου υπηρεσιακοί παράγοντες παροτρύνουν τους ενδιαφερόμενους να μην υποβάλουν αίτηση μετάταξης, επικαλούμενοι την οικτρή οικονομική κατάσταση του δήμου, ενώ οι οικονομικές υπηρεσίες του έσπευσαν να εκδώσουν έγγραφο στο οποίο επισημαίνεται ότι ο δήμος Πειραιά αδυνατεί να καλύψει μισθοδοσίες νέων υπαλλήλων.

Παρόμοια όμως κατάσταση επικρατεί και σε άλλους μεγάλους δήμους της Αττικής εξαιτίας της δεινής οικονομικής τους κατάστασης. Η αποπληρωμή υπέρογκων δανείων που είχαν λάβει οι ΟΤΑ κατά το πρόσφατο παρελθόν, οι μειωμένοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και η αδυναμία των πολιτών να καταβάλουν τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ επιτείνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα και οδηγούν τους ΟΤΑ σε αδιέξοδο.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα ενδεικτικό πίνακα με τις ζητούμενες θέσεις ανά φορέα, προκειμένου να διευκολύνει την εθελοντική μετακίνηση των υπαλλήλων. Ο πίνακας όμως αυτός θεωρείται εκτός τόπου και χρόνου αφού όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες αφορά σε στοιχεία που είχαν ζητηθεί προ διετίας και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πράξη ως κριτήριο για την επιλογή θέσεων στα πλαίσια της εθελοντικής κινητικότητας.

Παρά τα προβλήματα αυτά, υπάρχουν ειδικότητες που έχουν ζήτηση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται κυρίως για τεχνικούς επιστήμονες ή για υπαλλήλους με συγκεκριμένη εξειδίκευση. Για παράδειγμα, ο δήμος Περιστερίου όπως και κάποιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ζητούν πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες και περιβαλλοντολόγους.  

Η διαδικασία εθελοντικής κινητικότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, με τις νέες δημοτικές αρχές να έχουν αναλάβει καθήκοντα, ενώ ήδη «τρέχει» σχετική τροπολογία, όπου ο φορέας υποδοχής μπορεί να ανάψει το πράσινο φως για τη μετάταξη των υπαλλήλων από την επομένη κιόλας της κατάθεσης της αίτησής τους.

Advertisements

One thought on “Πυροτέχνημα η κινητικότητα στους ΟΤΑ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s