«Αφύλαχτη Διάβαση» – Το πρώτο τρένο για το Άουσβιτς

tr17

“Αφύλαχτη Διάβαση” – Εκπομπή της 15ης Μαρτίου 2015 – Η εκπομπή γυρίζει τον χρόνο ακριβώς 72 χρόνια πίσω και πραγματοποιεί ένα ιστορικό αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. 

15 Μαρτίου 1943 αναχωρεί ο πρώτος συρμός με προορισμό τα στρατόπεδα του θανάτου Άουσβιτς και Μπιρκενάου. Διαδοχικές αποστολές που αναχωρούν η μια μετά την άλλη θα μεταφέρουν σε λίγες εβδομάδες τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στοιβαγμένους σε βαγόνια που προορίζονταν για ζώα, στον τόπο της εξόντωσης.

72 χρόνια μετά. Την “Αφύλαχτη Διάβαση” περνά η ατμομηχανή με κωδικό Λβ964 που οδήγησε τον πρώτο συρμό του θανάτου με προορισμό τα κρεματόρια του Άουσβιτς. Η ατμομηχανή βρίσκεται πια στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, εκεί δηλαδή που πρωτοξεκίνησε.

Στην εκπομπή μιλούν πανεπιστημιακοί,συγγραφείς, δημοσιογράφοι, σιδηροδρομικοί αλλά και άνθρωποι που έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Μετά την εκπομπή με τίτλο “Ποτέ μην εμπιστεύεσαι του Ναζί – Αφιέρωμα στην τελευταία επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και στο στρατόπεδο του Τερεζίενσταντ”, η “Αφύλαχτη Διάβαση” επιστρέφει με ένα αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια – Παραγωγή  – Παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Αυτή την Κυριακή 15 Μαρτίου, 6-8 το απόβραδο.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s