Ταλαιπωρία και εμπαιγμός για τους έμμεσους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ

tr

του Θωμά Σίδερη

Την ώρα που η πρωτοβάθμια υγεία στη χώρα μας παρουσιάζει εικόνα πλήρους διάλυσης, έρχονται να προστεθούν και τα σημαντικά προβλήματα στη συνταγογράφηση φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων που αντιμετωπίζουν όσοι είναι έμμεσα ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Τα προστατευόμενα μέλη των άμεσα ασφαλισμένων του ΙΚΑ βρίσκονται κυριολεκτικά χαμένα στη …μετάφραση οδηγιών και εγκυκλίων με τα υπουργεία Εργασίας (που υπάγεται το ΙΚΑ) και Υγείας (που υπάγεται το ΠΕΔΥ) να υποστηρίζουν πως όλα βαίνουν καλώς.

Το τραγελαφικό είναι ότι το ΙΚΑ υποστηρίζει ότι εξαλείφθηκαν από φέτος οι ατέλειωτες ουρές στα υποκαταστήματά του ανά την Ελλάδα για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας αφού η θεώρηση γίνεται πλέον ηλεκτρονικά (https://apps.ika.gr/eInsEligibility). Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Οι κυρίως ασφαλισμένοι υποχρεώνονται και πάλι να προσέρχονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, αντιμετωπίζοντας τον ίδιο ακριβώς κυκεώνα γραφειοκρατίας και προσκομίζοντας δεκάδες δικαιολογητικά προκειμένου να αποδείξουν ότι τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να ενταχθούν στη δική τους ασφαλιστική μερίδα, ώστε να λάβουν πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Το ΙΚΑ υποστηρίζει ότι έχει στείλει αναλυτικές οδηγίες στους γιατρούς του ΠΕΔΥ για το πώς θα συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις στους έμμεσους ασφαλισμένους ακολουθώντας τέσσερα απλά βήματα. Στην πράξη όμως το σύστημα δεν αναγνωρίζει τα προστατευόμενα μέλη με αποτέλεσμα ούτε να μπορούν να εξεταστούν από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ ούτε να λάβουν συνταγές και παραπεμπτικά στο όνομά τους. Έτσι οι ασθενείς γίνονται μπαλάκι μεταξύ γιατρών του ΠΕΔΥ και διοικητικών υπαλλήλων του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το ΙΚΑ ετοιμάζει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο κύριος ασφαλισμένος θα μπορεί να κάνει καταχώρηση των προστατευόμενων μελών που επιθυμεί χωρίς να προσέρχεται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Αλλά ουδείς γνωρίζει πότε θα λειτουργήσει η πλατφόρμα αυτή.

www.treno.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s