Χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν το φοιτητικό – στεγαστικό επίδομα

tr

του Θωμά Σίδερη

Ρύθμιση προς το χειρότερο από το υπουργείο Οικονομικών που προσπαθεί εμμέσως να αποφύγει την καταβολή του.

Γολγοθάς για χιλιάδες οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά σε άλλες πόλεις αποτελεί η είσπραξη του φοιτητικού – στεγαστικού επιδόματος. Και από φέτος η κατάσταση γίνεται δυσμενέστερη και κρύβει μια σημαντική παγίδα.

Αντί το υπουργείο Οικονομικών να διευκολύνει τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, στερώντας ή και υφαρπάζοντας σε αρκετές περιπτώσεις το φοιτητικό επίδομα που δικαιούνται.

Από φέτος δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην κατάθεση δικαιολογητικών για την είσπραξη του στεγαστικού – φοιτητικού επιδόματος. Μέχρι πέρυσι η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31η Μαρτίου και συνήθως δινόταν παράταση για ένα μήνα. Από τα 2015 όμως, ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει τα δικαιολογητικά όποτε θέλει, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, ακόμα και του χρόνου.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη αλλαγή. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν το εκκαθαριστικό του 2015 και όχι του προηγούμενου χρόνου όπως γινόταν συνήθως, αφού έτσι κι αλλιώς αφορά καταβληθέντα ενοίκια της περυσινής χρονιάς. Εδώ όμως κρύβεται και η παγίδα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των πανεπιστημίων που λαμβάνουν τα δικαιολογητικά καθυστερούν σημαντικά εξαιτίας του όγκου των αιτημάτων. Συνήθως, για την εξέταση του συνόλου των αιτημάτων απαιτούνται κατ’ ελάχιστον 6 μήνες προκειμένου το πανεπιστήμιο να στείλει στην αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου τον φάκελο του αιτούντα. Με τη σειρά της η ΥΔΕ, που δεν εξετάζει μόνο τα αιτήματα για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, καθυστερεί σημαντικά, έως και 4 μήνες, μέχρι να ανάψει το πράσινο φως ώστε το ποσό των 1.000 ευρώ να κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Κατά μέσο όρο απαιτούταν περίπου 10 μήνες από την καταβολή του αιτήματος έως και την πληρωμή επιδόματος.

Από το 2015 όμως ο χρόνος αυτός πολλαπλασιάζεται και οι δικαιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα εξαιτίας παραγραφής της απαίτησης. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει χρονικό όριο κατάθεσης των δικαιολογητικών και πλέον απαιτείται το εκκαθαριστικό του τρέχοντος έτους, αν ο δικαιούχος λάβει καθυστερημένα το εκκαθαριστικό του, για παράδειγμα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2015, θα υποβάλει τα δικαιολογητικά για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα με οκτώ μήνες καθυστέρηση, σε σχέση με πέρυσι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πληρωθεί δεκαοχτώ μήνες αργότερα σε σχέση με το 2014 και με σοβαρό κίνδυνο την παραγραφή του επιδόματος, χωρίς μάλιστα υπαιτιότητας του δικαιούχου.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη χορήγηση του επιδόματος παρέμεινε ο ίδιος και υπολογίζεται σε 8 με 10 διαφορετικά έγγραφα κατά περίπτωση.

www.treno.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s