Οι παράνομες χωματερές του Αιγαίου στο στόχαστρο του υπουργείου Εσωτερικών λίγο πριν την πληρωμή των υπέρογκων προστίμων

tr

του Θωμά Σίδερη

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό την εξεύρεση λύσης για τους παράνομους σκουπιδότοπους στο Αιγαίο. Πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα που αμαυρώνει την εικόνα των νησιών μας, υποβαθμίζει το περιβάλλον και αποτελεί υγειονομική βόμβα για τους κατοίκους.Για τις παράνομες χωματερές η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με υπέρογκα πρόστιμα. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου Γιάννης Γιανέλλης, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης και πολλοί άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και επιστημονικοί συνεργάτες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή στο Νότιο Αιγαίο υπάρχουν συνολικά 51 ΧΑΔΑ από τους οποίους οι 11 έχουν ήδη αποκατασταθεί. Από τους υπόλοιπους 40, οι 11 ΧΑΔΑ είναι ακόμα ενεργοί, έξι στις Κυκλάδες και 5 στα Δωδεκάνησα. Στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν 9 ΧΑΔΑ από τους οποίους οι 4 είναι ενεργοί.

Στόχος της σύσκεψης είναι να κλείσουν οι ενεργοί ΧΑΔΑ και αποκατασταθούν ενεργοί και ανενεργοί ΧΑΔΑ και να μειωθούν φυσικά τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη χώρα μας.

Ας δούμε όμως το χρονικό της υπόθεσης:

Στις 2 Δεκεμβρίου 2014 το Δικαστήριο της Ε.Ε. ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της χώρας μας (και της Ιταλίας για ανάλογη υπόθεση). Η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου, καθώς το πρόστιμο ήταν το μισό από αυτό που είχε προτείνει τον περασμένο Αύγουστο η εισαγγελέας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει άμεσα 10 εκατ. ευρώ (αντί 22 εκατ. ευρώ της εισαγγελικής πρότασης), ως μέτρο αποτρεπτικού χαρακτήρα. Και 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο (αντί 54.450 ευρώ ημερησίως) για τις 70 ενεργές χωματερές του Μαΐου του 2014 και τις 223 προς αποκατάσταση, μέχρι να συμμορφωθεί πλήρως.

Από το πρόστιμο θα αφαιρούνται κάθε εξάμηνο 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που έκλεισε ή αποκαταστάθηκε και 80.000 για κάθε χωματερή που και έκλεισε και αποκαταστάθηκε (από τις προαναφερθείσες 293). Η πρώτη καταβολή του εξαμηνιαίου προστίμου τον Ιούνιο του 2015 θα γίνει με βάση τα δεδομένα ενός εξαμήνου, δηλαδή η χώρα μας είχε την ευκαιρία να έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων χωματερών και να απομειώσει σημαντικά το πρόστιμο που θα καταβάλλει. Κάτι όμως που δεν έπραξε. Υπενθυμίζεται ότι το 2000 η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει 5,4 εκατ. ευρώ για μία μόνο χωματερή, στον Κουρουπητό Χανίων.

Όσον αφορά στις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα 75 ΧΥΤΑ, 54 σταθμοί μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), 31 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), καθώς και 4 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Υπό κατασκευήν βρίσκονται 19 νέοι ΧΥΤΑ, 17 επεκτάσεις ΧΥΤΑ και 34 ΣΜΑ.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s