ΤΟ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (βίντεο)

tr

Μέσα από μια επιτόπια έρευνα που κράτησε περισσότερο από δέκα χρόνια και έχει καταγραφεί σε δύο βιβλία (Μνήμη της πέτρας και Απουσιολόγιο του χρόνου), ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης ανακάλυψε ερείπια σχολικά κτίρια στο κέντρο έρημων πια και ξεχασμένων κοινοτήτων. Γιατί οι Έλληνες, τα σχολεία τους τα έφτιαχναν πάντα στην πιο περίοπτη θέση του χωριού, με τα παράθυρά τους να κοιτάνε πάντα στην ανατολή. Πίσω από αυτά τα παράθυρα, οι μικροί μαθητές άκουγαν τη φωνή του ταχυδρόμου που έφερνε γράμματα και εμβάσματα από τους δικούς τους ξένους, τους ξενιτεμένους τους, που σχεδόν ποτέ δεν ξέχασαν τον τόπο τους.

Τα περισσότερα σχολεία που χτίστηκαν στα χωριά της Ελλάδας την πρώτη δεκαετία του περασμένου αιώνα έως και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια έγιναν με προσωπική εργασία και φροντίδα των κατοίκων της κάθε κοινότητας ξεχωριστά. Οι ίδιοι κουβάλησαν τις πέτρες, οι ίδιοι μάζεψαν τα χρήματα για να πληρώσουν τους ανθρώπους της πέτρας και οι ίδιοι ύστερα φρόντιζαν για τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του. Οι ίδιοι οι κάτοικοι πλήρωναν πολλές φορές και το δάσκαλο.

Δίπλα από τα επίσημα προγράμματα ανέγερσης σχολικών κτιρίων από το ελληνικό κράτος, υπάρχει πάντα η συλλογική προσπάθεια των Ελλήνων για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Άλλωστε, και οι ίδιες οι επιλογές του κράτους δεν ήταν πάντα αγαθές ούτε και επιτυχημένες. Όπως για παράδειγμα το χτίσιμο σχολείων – μικρών αντιγράφων του Πανεπιστημίου Αθηνών πάνω σε κακοτράχαλα βουνά, προκειμένου να επιβληθεί ο θεσμός του σχολείου. Ή όπως η εμμονή της πολιτείας να μετατρέψει ένα σχολείο κοντά στους Δελφούς σε αστυνομικό σταθμό!

Η ιστορική έρευνα όμως αποκαλύπτει και μια άλλη πλευρά: συγκλονιστικές ιστορίες δασκάλων που θυσίασαν τη ζωή τους για τους μαθητές τους. Ο Βασίλης Μπουρνάκης στη Σίταινα Αρκαδίας και ο Θωμάς Μπαρμπαγιάννης στην Κοκάλα Λακωνίας είναι δυο μόνο από τους αμέτρητους δασκάλους που τα ονόματά τους δε θα μπουν ποτέ στο “Απουσιολόγιο του Χρόνου” γιατί θα υπάρχουν πάντα στη συλλογική μνήμη.

Advertisements

One thought on “ΤΟ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (βίντεο)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s