Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για καλό σκοπό

conference-program_16941600

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Μέσα κοινωνικής δικτύωσης για καλό σκοπό» θα πραγματοποιηθεί στην Κων/πολη στις 15 και 16 Μαΐου. Το συνέδριο διοργανώνεται από τη μη κυβερνητική οργάνωση KIMSE YOK MU, έναν διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό με έδρα την Τουρκία. Ο οργανισμός, που στα ελληνικά σημαίνει «Είναι κάποιος εδώ», ξεκίνησε τη δράση του μετά από τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, στις 17 Αυγούστου 1999, παρέχοντας σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.

Σήμερα, 16 χρόνια μετά, ο οργανισμός υλοποιεί δράσεις σε 113 χώρες και σε περιοχές του πλανήτη όπου οι πολίτες βιώνουν έντονες ανθρωπιστικές κρίσεις, με τελευταία πληγείσα περιοχή το Νεπάλ.

Εκείνο που διαφοροποιεί τον συγκεκριμένο οργανισμό με άλλους είναι ότι τρέχει καμπάνιες μέσω των κοινωνικών δικτύων, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπου οι εθελοντές μπορούν να χρησιμοποιούν και να δηλώνουν τι είδους βοήθεια επιθυμούν να προσφέρουν. Από εδώ όμως ξεκινούν τα προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έχει πολλάκις κηρύξει τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλείνοντας τις σελίδες του Facebook, του Twitter, του YouTube και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η πολιτική αυτή εντάσσεται στον πλήρη έλεγχο που θέλει να ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας σε κάθε μέσο έκφρασης, σε κάθε μέσο πληροφόρησης και γνώμης. Χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς προκειμένου να εκδίδουν σχετικές αποφάσεις. Θα θυμάστε το μπλακ άουτ στα σόσιαλ μίντια κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο Γκεζί. Τελευταίο κρούσμα μαύρου στα σόσιαλ μίντια το υλοποίησε πριν από ένα μήνα, κατά τη διάρκεια ομηρείας του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο εισαγγελέας Κιράζ κρατήθηκε όμηρος περισσότερες από έξι ώρες μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από δύο ενόπλους, μέλη τουρκικής ριζοσπαστικής ακροαριστερής οργάνωσης, η οποία ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της επιχείρησής της.  Η υπόθεση κατέληξε στον θάνατο του εισαγγελέα και δύο μελών της οργάνωσης. Τότε ο γενικός  δικαστής της Κωνσταντινούπολης έδωσε εντολή στη μηχανή αναζήτησης Google να αποσύρει τις φωτογραφίες από την ομηρεία του εισαγγελέα, διαφορετικά θα απαγορευόταν η πρόσβαση στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Η απόφαση του εισαγγελέα προκάλεσε για ακόμα μία φορά την οργή των Tούρκων χρηστών του Διαδικτύου, της αντιπολίτευσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης.

Για να επιστρέψουμε στον Οργανισμό KIMSE YOK MU, ο Ερντογάν δε βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη δράση του και για την ακρίβεια θέλει με κάθε τρόπο να τη διακόψει, εφόσον η δράση αυτή δεν ελέγχεται από τον ίδιο. Ήδη, τους προηγούμενους μήνες είχε απαγορεύσει κάθε εθελοντική δράση στα social media υπέρ του Οργανισμού, ενώ έστειλε εισαγγελείς για να ελέγξουν τα οικονομικά του.

Στο συνέδριο που διοργανώνεται στην Κων/πολη παίρνουν μέρος πολλά ξένα πανεπιστήμια από τη Γερμανία, την Αμερική, την Ινδία, τη Βουλγαρία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Νιγηρία, το Νεπάλ κλπ. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα περισσότερα από αυτά είναι πανεπιστήμια από χώρες που ο Οργανισμός έχει υλοποιήσει ανθρωπιστικά προγράμματα.

Στο συνέδριο θα έχουμε και ελληνική συμμετοχή. Ήδη, το προηγούμενο διάστημα έχουν υλοποιηθεί συμβούλια εργασίας με την παρουσία φοιτητών από το τμήμα Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του πανεπιστημίου Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Το συνέδριο θα έχει εφτά θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων  Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης και Διαχείριση Κρίσεων, Νεολαία και Ακτιβισμός, Ψηφιακός Ακτιβισμός, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης κλπ.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s