Απόλυτο χάος στη Διεύθυνση Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών

WP_20150603_13_08_38_Pro

του Θωμά Σίδερη

Ουρές και απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει όσους αλλοδαπούς απευθύνονται στην υπηρεσία Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εδρεύει στο κέντρο του Πειραιά. 

Όσοι αλλοδαποί απευθύνονται στη συγκεκριμένη υπηρεσία για θέματα που τους αφορούν και, κυρίως, για την έκδοση αδειών εργασίας έρχονται αντιμέτωποι με το απόλυτο χάος. Η ταλαιπωρία και η αναμονή δεν είναι μόνο πολύωρη αλλά και πολυήμερη, αφού εφόσον δε διεκπεραιωθεί η υπόθεσή τους, είναι υποχρεωμένοι να επανέλθουν το επόμενοι πρωί. Κάποιοι, μάλιστα, από τους αλλοδαπούς διαμένουν στην επαρχία και επιβαρύνονται με τα έξοδα διαμονής και διατροφής μέχρι να εξυπηρετηθούν.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν υποστελέχωση της υπηρεσίας μετανάστευσης αλλά και κακή συμπεριφορά των ανδρών ασφαλείας (σεκιούριτι), οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την τήρηση της σειράς προτεραιότητας.

“Κάντε ησυχία γιατί δε θέλω να με πιάσει πονοκέφαλος!”

Την ημέρα που πραγματοποιήθηκε το ρεπορτάζ, το ηλεκτρονική μηχάνημα που εκδίδει τα χαρτάκια για την προτεραιότητα ήταν χαλασμένο και οι άνδρες ασφαλείας μοίραζαν στους αλλοδαπούς χειρόγραφα χαρτάκια με τους αριθμούς. Οι αντεγκλήσεις και οι προστριβές ήταν συνεχείς, αφού πολλοί από τους συναλλασσόμενους είχαν έρθει στην υπηρεσία από τα χαράματα για να πιάσουν σειρά. Κάποια στιγμή, ένας από τους άνδρες ασφαλείας άρχισε να απωθεί βιαίως τους αλλοδαπούς στο διάδρομο, φωνάζοντας “κάντε ησυχία γιατί δε θέλω να με πιάσει πονοκέφαλος”, και απειλώντας ότι θα φωνάξει την αστυνομία αν δεν απομακρύνονταν από το χώρο εξυπηρέτησης.

“Μας αντιμετωπίζουν σαν ζώα”, μου λέει ο Άχμεντ. “Είναι η τρίτη μέρα που έρχομαι εδώ, μου δίνουν ένα χαρτάκι, αλλά δε φτάνει ποτέ η σειρά μου”. Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Γκρεκ, αμερικανός πολίτης ο οποίος θέλει να εργαστεί ως μάνατζερ σε ένα βιβλιοπωλείο στη Σαντορίνη. “Έρχομαι δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Έχω ξοδέψει τουλάχιστον περίπου 800 ευρώ σε παράβολα και σε μεταφράσεις των δικαιολογητικών που μου ζητούν. Συνεχώς μου ζητούν νέα δικαιολογητικά. Μου είπαν να μπω σε μια ιστοσελίδα του υπουργείου  Εσωτερικών για να δω τη λίστα των δικαιολογητικών, αλλά είναι μόνο στα ελληνικά. Κανένας από τους υπαλλήλους δε γνωρίζει με ακρίβεια τι ακριβώς χρειάζεται και δεν είναι σε θέση να με καθοδηγήσουν σωστά”.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s