Αφύλαχτη Διάβαση: Έγκλημα στου Χαροκόπου

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» γυρίζει τον χρόνο πίσω, ακριβώς 85 χρόνια πριν, στις 6 Ιανουαρίου του 1931. Τη μέρα που ένας οκτάχρονος πιτσιρικάς ανακάλυψε ένα φρικιαστικό εύρημα στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στον Βοτανικό. 

Το εύρημα αυτό αποκάλυψε ένα έγκλημα που έμελλε να συνταράξει τη Μεσοπολεμική Ελλάδα, να φέρει στο φως πρόσωπα και γεγονότα, να στιγματίσει ζωές και να φτάσει να συζητείται ακόμα και σήμερα: το έγκλημα στου Χαροκόπου, με θύμα τον μεγαλοεργολάβο της εποχής Δημήτρη Αθανασόπουλο.

Ένα έγκλημα που κινητοποίησε τις αστυνομικές αρχές και έκανε την εγκληματολογική υπηρεσία, που τότε βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα, να δείξει αξιοσημείωτο ζήλο και να εφαρμόσει νέες μεθόδους και τεχνικές. Κομβικό πρόσωπο της υπόθεσης, ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Ιωάννης Γεωργιάδης.

Για τον καθηγητή Γεωργιάδη, ιδρυτή του Νεκροτομείου Αθηνών αλλά και του Εγκληματολογικού Μουσείου, μιλάει στην εκπομπή η καθηγήτρια Τοξικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σημερινή διευθύντρια του Μουσείου Μαρία Στεφανίδου – Λουτσίδου.

Η εκπομπή αναπαριστά την εποχή του εγκλήματος μέσα από παράλληλες αφηγήσεις και τραγούδια της δεκαετίας του 1930, παρακολουθεί την αστυνομική έρευνα, τη δικονομική διαδικασία, αλλά και τις ζωές των πρωταγωνιστών όταν αδειάζει η αίθουσα του δικαστηρίου.

Για τις κοινωνικές συνθήκες που ενυπάρχουν στο παρασκήνιο των εγκληματικών πράξεων μιλά στην εκπομπή ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου Ευστράτιος Γεωργούλας.

Αυτή την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2015, 8-10 το βράδυ, στην ERTopen.

106,7 για την Αττική και μέσα από το ertopen.com για την Ελλάδα και τον κόσμο.

Έρευνα-δημοσιογραφική επιμέλεια-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

afilaxtidiavasi.wordpress.com 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s