Γεωπολιτικά σύνεφα

Εργαστήριο Ανάλυσης Οπτικοποίησης Χωρο-Χρονικών δεδομένων

Επίκαιρα γεωπολιτικά ερωτήματα

Οι μεταναστευτικο-προσφυγικές ροές είναι μόνον ροές ή κρύβουν και κάτι άλλο; Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο λόγο που εκφώνησε, την 26 Φεβρουαρίου 2016, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της Ρωσίας δήλωσε μεταξύ άλλων. 
(…) Θα πρέπει να ενισχύσουμε την παρακολούθηση των προσφυγικών ρευμάτων που έρχονται στη Ρωσία ή διέρχονται και μετά σε χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να προσθέσω ότι αυτή η κρίση των προσφύγων ξεκίνησε πολύ πριν αρχίσει η Ρωσία τις επιχειρήσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία. Στη ρίζα της κρίσης των προσφύγων είναι η αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών του κόσμου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

Είναι δηλαδή σχεδιασμένη η αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής;  Ο Μπρεζίνσκι μιλά για την επικείμενη βαλκανιοποίηση, εισάγοντας μάλιστα τον όρο ευρασιατικά Βαλκάνια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ήδη από το 1997!
(…) τα ευρασιατικά Βαλκάνια θυμίζουν πραγματικά τα παλιότερα, πιο οικεία Βαλκάνια της νοτιανατολκης Ευρώπης: όχι μόνο οι πολιτικές οντότητές τους είναι ασταθείς, αλλά προκαλούν και προσκαλούν να επέμβουν ισχυρότεροι γείτονες.

Τα πλοία του ΝΑΤΟ θα μας σώσουν απο τους μετανάστες που φαίνεται να εγκλωβίζονται στην πτωχευμένη και χωρίς διαπραγματευτική ισχύ χώρα μας;

Ο Ν. Μωραίτης διδάκτορας στις Διεθνείς Σχέσεις-Συγκριτική πολιτική-Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ (Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας), σε κείμενο του στο Hellenic Electronic Center Portal (27 Φεβρουαρίου 2016), αναφέρει ότι
[…] η Ατλαντική Συμμαχία με πρόσχημα την υποτιθέμενη ανακοπή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, προετοιμάζεται, με την Τουρκία, για στρατιωτική δράση σε περίπτωση αποτυχίας Αμερικανο-ρωσικών διπλωματικών συνομιλιών και αλλαγή συριακού καθεστώτος.

Και αλλού στο ίδιο κείμενο ότι (…) η παράταξη των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο υπό το πρόσχημα της «προσφυγικής κρίσης της Ευρώπης»  είναι μια πραγματική στρατιωτική επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Συρία.

Και κάτι ακόμα τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό. Το μεταναστευτικο-προσφυγικό ζήτημα έχει ως συνέπεια μόνο την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση, για την Ελλάδα;

Ο Μωραίτης μας λέει ότι η ανάλυση για την επέμβαση του ΝΑΤΟ
[…] μας αφορούν έμμεσα. Συγκεκριμένα, το όλο προμελετημένο σχέδιο, μέσα στα πλαίσια τάχα του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας Ηνωμένων πολιτειών-Τουρκίας, αποβλέπουν, με τις ορδές μεταναστών να αποτελούν «προγεφύρωμα» για «απόβαση σε ελληνικά νησιά» και στη διχοτόμηση του Αιγαίου. 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s