Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων | «Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ» του Τάκη Μπαρδάκου

Μια ταινία από τους κάτω για τους κάτω. Ο Τάκης Μπαρδάκος πήρε τη μηχανή του και έφτιαξε «το Ντοκιμαντέρ των Νεόπτωχων» στα σκοτεινά και άγρια χρόνια των Μνημονίων, που ακόμα διαπερνούν και διαλύουν τον χωροχρόνο μας. 

Από 21.04.2016 στους κινηματογράφους | Επίσημη Πρεμιέρα στις 21/4 στις 19:00 στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema. Μετά το τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές της ταινίας.

Takis Bardakos camera (1)

Ένας διευθυντής φωτογραφίας που άφησε το αποτύπωμά του στην ελληνική τηλεόραση -στη λεγόμενη χρυσή εποχή της- με εξαιρετικά δείγματα γραφής.

Ένας πηγαίος και επίμονος κινηματογραφιστής, ένας εργάτης της εικόνας που τη χτίζει με μοναδική μαεστρία και τέχνη κομμάτι-κομμάτι.

Ένας πολίτης αυτής της χώρας που έδωσε λόγο και ύπαρξη σε άλλους πολίτες που η ίδια η χώρα τούς τιμώρησε, τους ξέχασε, τους γύρισε την πλάτη, τους έδωσε μια κλωτσιά και τους έστειλε στην άβυσσο.

1,Athens-from-beneath1920x1080

 

Η ιστορία που πρέπει να ειπωθεί: Για τη φτωχοποίηση | Για την ανθρωπιστική κρίση | Για την ανεργία και την εξαθλίωση

Η Ελλάδα των «νεόπτωχων» – των ανέργων που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες αρκετών πολιτών, προβάλλοντας την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και η κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην κατηγορία των νεόπτωχων, έχουν μετατρέψει το όνειρο της ευημερίας σε έναν κοινωνικό-οικονομικό εφιάλτη. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι σκληρό και αποδομημένο – όσο σκληρή και αδιέξοδη είναι πολλές φορές η ίδια ζωή – επίκαιρο όμως και αναγκαίο για την κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική συνείδηση και την ανάγκη για διάλογο.

Η ταινία δημιουργήθηκε χωρίς καμία χρηματοδότηση αλλά από τη συνεισφορά απλών πολιτών.

Σενάριο/Σκηνοθεσία/Φωτογραφία: Τάκης Μπαρδάκος, μοντάζ:  Κώστας Ιορδανίδης και μουσική: Μάριος Στρόφαλης.

Τάκης Μπαρδάκος: «Ο σκοπός της προσπάθειας μας, είναι να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση  μιας μεγάλης και ποικιλόμορφης κοινότητας ανθρώπων, που να νοιάζονται βαθιά για τα θέματα ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα ενωθούν μαζί μας και θα είναι η αρχή μιας πλατιάς ανθρωπιστικής κίνησης».

Εισιτήριο σε αναμονή

Κατά τη διάρκεια των προβολών θα ισχύει το ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ.  Κάποιος που έχει την δυνατότητα μπορεί να αγοράσει και να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για κάποιον που ο κινηματογράφος και γενικότερα οι τέχνες μοιάζουν απλησίαστα.
Επιθυμία των συντελεστών της ταινίας είναι η προσφορά αλληλεγγύης  να στραφεί και προς τον πολιτισμό.

Μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης που ξεκίνησε με καφέ και τρόφιμα σε αναμονή στην Ιταλία την δεκαετία του 40 και διαδόθηκε και σε άλλες χώρες.

Στην χώρα μας η δράση Καφές σε Αναμονή ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το  περιοδικό δρόμου Σχεδία, που υποστηρίζει άστεγους και άπορους. Ευκαιρία να δώσουμε και μια άλλη διάσταση, εισιτήριο για σινεμά σε αναμονή!!! Και αυτό ταιριάζει απόλυτα πολύ με τους στόχους και με την προώθηση της ταινίας μας, «του Ντοκιμαντέρ των Νεόπτωχων»- Τάκης Μπαρδάκος

 

Και λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Τάκης Μπαρδάκος γεννήθηκε στην Ερμιόνη Αργολίδας, σπούδασε κάμερα και Διεύθυνση Φωτογραφίας στη σχολή Λ. Σταυράκου και άρχισε να εργάζεται στον χώρο το 1982. Από το 1989 είναι Διευθυντής Φωτογραφίας στον  κινηματογράφο και την τηλεόραση. Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, συμμετέχει δραστήρια  σε  κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.  Παράλληλα συγκροτεί την ομάδα ντοκιμαντέρ Square Films  και την περίοδο 2012 – 2016 δημιουργεί  την ταινία “Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ”  το Nτοκιμαντέρ των Nεόπτωχων, που είναι και η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους σαν σκηνοθέτης.

Τρέιλερ της ταινίας

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s