Η «Σκιά στην ψυχή» των προσφύγων στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

14364912_10210771736673356_8498595410016466429_n

Μετά το βραβείο «Best Creative Documentary» που απέσπασε στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, το ντοκιμαντέρ «Σκιά στην ψυχή» επιστρέφει στην Ελλάδα και θα δώσει το «παρών» στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. 

Το Φεστιβάλ Χαλκίδας είναι ένας θεσμός που άντεξε στον χρόνο και συνεχώς κερδίζει έδαφος και αναγνώριση. Tην επίσημη πρεμιέρα τους θα κάνουν φέτος στο Φεστιβάλ 25 ταινίες-ντοκιμαντέρ.
Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν 20 ταινίες ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο αφιερωμάτων και τιμητικών εκδηλώσεων σε σημαντικούς Έλληνες κινηματογραφιστές.

Το ντοκιμαντέρ «Σκιά στην ψυχή» προκρίθηκε από τη διοργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ  να συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη επίσημη προβολή του έγινε στα πλαίσια του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και ήταν υποψήφιο για το βραβείο «Συλλογική Μνήμη» της Βουλής των Ελλήνων.

Η «Σκιά στην ψυχή» θα ταξιδέψει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 2017, αφού θα συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο.

Αλλά τι είναι η «Σκιά στην ψυχή»;

«Τουρκόσποροι» και «ρωμιόσποροι» αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους, με φόντο τη σκοτεινή διπλωματία στα ταραγμένα χρόνια του Μεσοπολέμου που τους άλλαξε τις ζωές τους για πάντα.

Η ταπεινωτική καθημερινότητα, ο ρατσισμός, οι παράγκες, η εγκατάλειψη αλλά και η προσδοκία για την επιστροφή στην πατρίδα – μια σκιά στην ψυχή που δε θα σβήσει ποτέ.

Κάποια ανεπίδοτα γράμματα κρυμμένα σε μια παλιά ντουλάπα και ένας ερευνητής σε ένα απρόσμενο ταξίδι στον χώρο και το χρόνο είναι η αφορμή για να ζωντανέψει ξανά η προσφυγική γειτονιά με τα χρώματά και τα αρώματά της.

Η «Σκιά στην ψυχή» είναι ένα ντοκιμαντέρ – φόρος τιμής στους ξεριζωμένους πρόσφυγες της Ανταλλαγής στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Συντελεστές:
Σενάριο – Αφήγηση: Θωμάς Σίδερης
Σκηνοθεσία: Μάριος Πολυζωγόπουλος , Δημήτρης Πλιάγκος
Επιστημονικός Σύμβουλος: Σταύρος Θ. Ανεστίδης
Ιστορικός Σύμβουλος: Δημήτρης Καμούζης
Δ/νση Φωτογραφίας: Μάριος Πολυζωγόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Cengiz Onural
Μοντάζ: Δημήτρης Πλιάγκος
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Θωμάς Σίδερης
Δημοσιογραφική έρευνα: Φένια Χαλά
Έρευνα Αρχείου: Φένια Χαλά, Μαρία Μπιρμπίλη
Camera: Θανάσης Δεληγιώργης, Νίκος Βασιλόπουλος
Ηχοληψία: Δημοσθένης Χριστοδουλάκης
Media Artist: Νίκος Πολίτης
Ηθοποιοί δραματοποιημένων σκηνών:
Ακύλλας Καραζήσης, Βασίλης Τουρκομένης, Ανθούλα Μίχου
Μετάφραση: Ρίτσα Τασελλαρίδου
Δ/νση Παραγωγής: Μαρία Μπιρμπίλη
Παραγωγή: MP Productions – Μάριος Πολυζωγόπουλος

 

Advertisements